”Vi slutar inte arbeta innan Joplin är tillbaka på fötterna”

President Obama kom till katastrofområdet direkt från lyxmingel

Foto: AP
President Barack Obama besökte katastrofdrabbade Joplin efter tornadornas framfart. Minst 130 människor dödades i de kraftiga virvelvindarna i den lilla staden. 39 saknas fortfarande.
NYHETER

Direkt från lyxmingel med världens ledare till total förödelse i tornadodrabbade Joplin.

Det var stora kontraster för president Barack Obama när han besökte platsen för en av de värsta naturkatarstroferna under sin presidenttid.

Airforce One flög in över hus som jämnats med marken och träd som ryckts upp med rötterna. Minst 130 människor dödades i de kraftiga virvelvindarna. 39 saknas fortfarande.

”Finns med er”

Obama sa att han under hela sitt liv aldrig tidigare skådat en sådan katastrof. Men han kom också med ett löfte som gladde invånarna i den lilla staden i Missouri.

– Vi slutar inte arbeta innan Joplin är tillbaka på fötterna, sa Obama vid en minnesgudstjänst. Jag lovar att ert land kommer att finnas där med er varenda steg på vägen.

Gömde sig i garderoben

Presidenten promenerade runt i ruinerna och pratade med drabbade invånare. Och han hittade en solskenshistoria mitt i allt elände. En man berättade att han stoppat i en paj i ungen. När han hörde att stormen kom hoppade han in i en garderob. När tornadon var över kunde han kliva ut oskadd.

Obama kom till Joplin först en vecka efter att tornadon slog till. Hela förra veckan ägnade han åt att reparera relationerna med Europa med besök i fyra länder. Han for mer eller mindre direkt från sista anhalten Polen till Joplin, Missouri. Väl medveten om att han annars öppnat sig för kritik om att ägna världen större intresse än sina egna medborgare i USA.

Presidenten har fått rycka ut flitigt i år i sin roll som nationens själasörjare. Först var det dödsskjutningarna i Arizona, sedan tornados i Ala,maba och översvämmningar i Tennessee.

ARTIKELN HANDLAR OM