Förvärrat tillstånd för ehec-patient

Smittade gurkor har hittats i Österrike och Tjeckien

NYHETER

Tillståndet är livshotande för en medelålders kvinna i Halland som smittats av Ehec-bakterien.

Hon behandlas nu med dialys och respirator.

Samtidigt meddelar Norge, Tjeckien och Österrike att de hittat spanska gurkor som misstänks vara smittad av bakterien.

Den svenska kvinnan har behandlats för ehec sedan förra veckan och har utvecklat det allvarligare tillståndet HUS som angriper njurarna. I dag förvärrades hennes tillstånd och hon förflyttades till intensivvårdsavdelningen i Varberg.

– Hon behandlas med dialys och respirator. Det är full intensivvård som behövs just nu, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare.

Kvinnan har smittats via en resa till Tyskland, eller av en anhörig som varit i Tyskland. Enligt Mats Erntell var hon fullt frisk och hade inga andra sjukdomar föra insjuknandet.

39 svenskar sjuka

Sammanlagt har 39 svenskar smittats av Ehec, uppger Smittskyddsinstitutet.

Samtliga tros ha fått sjukdomen i Tyskland och det finns inga tecken på att smittkällan finns i Sverige.

15 av de insjuknade svenskarna utreds för den allvarliga komplikationen HUS.

Norges livsmedelsverk meddelade på måndagen att gurkor med E.coli-bakterier hittats i Norge, enligt nyhetsbyrån NTB.

Tjeckiska myndigheter meddelade också att 120 spanska gurkor plockats bort från butikshyllor runt om i landet, efter larm om att de kan vara smittade med Ehec-bakterien. Även i Österrike meddelade myndigheter att man plockat bort en ”mindre summa” gurkor, tomater och auberginer ur grönsaksdiskarna.

Spåras i Sverige

Det österrikiska livsmedelsverket meddelar att grönsakerna såldes av två tyska företag och att en del av dem redan kan ha nått kunderna, uppger nyhetsbyrån AP.

I Sverige har än så länge inga av de nu mer ökända spanska gurkorna hittas, men Livsmedelsverket spårar fortfarande grönsakerna.

–  Vi har ingen information om att de skulle finnas i Sverige, men vi står i ständig kontakt med tyska myndigheter som undersöker alla distributionsvägar och larmar oss om de spårar grönsakerna till Sverige, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Antalet dödsoffer av Ehec-bakterien i Europa steg på måndagen till elva, och hundratals har insjuknat.

I Tyskland är sju av tio smittade kvinnor. Läkarna vet inte varför kvinnor drabbas i större utsträckning, men en förklaring kan vara att kvinnor i regel äter mer grönsaker och därför löper större risk att utsättas för bakterien.

Smittskyddsinstitutet uppmanar fortfarande svenskar som vistas i norra Tyskland att inte äta rå gurka, rå sallad eller råa tomater.

FAKTA

Så undviker du att smittas

Tvätta händerna regelbundet. Speciellt innan du lagar mat.

Skölj alltid grönsaker och frukt noggrant innan du äter dem.

Var noga med att rengöra köksredskap som skärbrädor och knivar noggrant efter användning.

Använd inte samma köksredskap till grönsaker och kött.

Ehec-bakterien dör vid 70 grader. Koka därför grönsakerna i minst tio minuter.

Undvik opastöriserade mjölkprodukter och förvara alltid färskvaror i kylskåp.

Tvätta händer vid kontakt med djur.

Har du symptom som blodiga diarréer eller kraftiga magsmärtor ska du kontakta läkare omgående.

Bakterien kan förutom att smitta via mat smitta från person till person eller genom bad- och dricksvatten.

Källa: Robert-Koch-Institut (www.rki.de)

ARTIKELN HANDLAR OM