Mer än 20 döda i Jemens uppror

Våldet har ökat kraftigt den senaste veckan

Foto: AFP
Demonstrationer mot president Ali Abdullah Saleh i Saada på måndagen.
NYHETER

Revolten i Jemen blir allt våldsammare.

Hundratals beväpnade män har intagit en stad i södra delen av landet. Regimen har varnat för al-Qaida men oppositionen anklagar Saleh för att ha beväpnat de misstänkta terroristerna.

Foto: AFP
En skadad demonstrant bärs bort i Taiz, en av de städer där protesterna i Jemen först tog fart.

Boende i staden Zinjibar i södra Jemen flyr sedan staden stormats av hundratals beväpnade män. Totalt ska 21 människor ha mist livet.

Bland de flyende var Nazir Ahmed Said, som sade att anfallarna påstår sig vara al-Qaida.

”De var rädda”

– I lördags morse ropade de i högtalare att folk skulle återgå och öppna sina affärer, men det var det få som gjorde, de var rädda, sade han till AFP.

Said påtalade hur lite myndigheterna hade involverat sig.

– Provinsens ledning lämnade området innan det small.

President Ali Abdullah Saleh, en nära USA-allierad i kampen mot terror, är hårt pressad av upproret i landet. Han har varnat för att al-Qaida kommer att stärkas om regimen avsätts men oppositionen uppfattar det som skrämselpropaganda. Nu anklagar de Saleh för att avsiktligt ha låtit Zinjibar falla i de beväpnade gruppernas händer.

”Ett skådespel”

– Det är ett skådespel. Oppositionen säger att det inte finns något al-Qaida och Saleh-lojalisterna säger att al-Qaida finns överallt, säger den jemenitiske aktivisten Abdullah al-Maisari i telefon till TT.

Samtidigt agerade regimen för att bryta upp protesterna i Taiz, en av de första städerna där demonstranter började samlas när protesterna i Jemen tog fart.

Läkaren Abdulkadir al-Gunaid säger till BBC att säkerhetsstyrkorna städar undan spåren efter demonstranternas fyra månader långa protest på Frihetstorget.

– På torget fanns en stor scen med högtalare varifrån man kunde hålla tal och framföra teaterstycken och sånguppträdanden. Det fanns ett oräkneligt antal tält och en konstutställning. Alla drogs till torget för större evenemang.

Därefter berättar al-Gunaid om nattens dödliga sammandrabbningar.

– De attackerade, sköt människor, brände deras tält. De dödade dem. Klockan tre på natten togs bulldozrar dit och avslutade det hela. Det är inget kvar. De håller till och med på att städa upp så att ingen någonsin kan gissa att det varit här, säger han till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM