Aftonbladets medarbetare Bert Willborg har avlidit

”En förstklassig nyhetsjägare”

Foto: Peter Claesson
Aftonbladets mångårige medarbetare Bert Willborg har somnat in, efter en längre tids sjukdom.
NYHETER

Aftonbladets mångårige medarbetare Bert Willborg har somnat in, efter en längre tids sjukdom.

Det var en stor ära för oss som fick slinka förbi i hans liv.

Bert Willborg jobbade i många år för MTG-koncernen.

Det var ett Willborg-uttryck som kom till under ett av mina många besök när han var Aftonbladets New York-korrespondent. Där stod man, jetlaggad med tunga resväskor, när Bert öppnade dörren.

– Kul att du kunde slinka förbi, sa han och fortsatte jobba.

Nära vänner måste inte alltid säga så mycket till varandra.

En förstklassig nyhetsjägare

Fast det gjorde vi ju också, förstås. Det var på Manhattan vänskapen fördjupades och cementerades, när vi bodde ihop någon månad varje år.

Vi lärde känna varandra som journalistvikarier på Expressen 1978. Följdes sedan åt till fasta jobb på Aftonbladet. Han må ha varit ett år yngre och någon centimeter kortare, men Bert var, från första stund han satte sin fot på en kvällstidningsredaktion, en förstklassig nyhetsjägare och driven skribent. Någon att se upp till.

Under många år var han också på många sätt Aftonbladets själ så som den såg ut på redaktionsgolvet. Inte bara som en av dess stjärnskribenter, utan också som en som hade koll på allt, från hur man skulle tackla stora nyhetshändelser till allmänt skvaller.

Efter åren i New York bytte han bana och jobbade under andra hälften av sitt vuxna liv för MTG-koncernen, de sista åren i London.

Hopplös kamp

I grund och botten förblev han ändå en ”murvel”. Ville alltid prata journalistik. Hade alltid som reservplan, om jobbet gick åt skogen, att börja om som vikarie på en kvällstidning.

Under det senaste året förde han en i längden hopplös kamp mot cancern.

För oss som lärde känna Bert Willborg – kunskapen, värmen, humorn, generositeten – är saknaden enorm. Men vi glömmer aldrig den glädje det gav oss under de år vi fick ”slinka förbi” i hans liv.

ARTIKELN HANDLAR OM