Smittade gurkor skördar fler offer

14 personer har dött i Tyskland av ehec

1 av 2 | Foto: Getty Images
Den ytterst smittsamma ehec-bakterien.
NYHETER

Ehec-smittan fortsätter sprida skräck i Europa.

I Tyskland har 14 personer nu dött – och allt fler länder rapporterar om nya fall.

Totalt lär över 1 200 personer ha insjuknat.

De spanska gurkorna som spridit ehec-bakterien har inte slutat att skapa oro över Europa.

Belgien och Ryssland har beslutat att helt stoppa importen av spanska grönsaker, samtidigt som uppgifter om ytterligare två döda från Tyskland rapporterades. Det totala antalet döda har därför nått upp till minst 14.

Rekordmånga fall

Antalet smittade har också nått nya rekordnivåer.

– Normalt sett ser vi ungefär 1 000 fall varje år, men vi har haft minst 1 200 fall under de senaste 10 dagarna, säger Jan Galle, chef för kliniken Luedenscheid i västra Tyskland, enligt AFP.

Han fortsätter:

– Och vi vet att denna gång är ehec-stammen särskilt elakartad och motståndskraftig, och har lett till ett stor antal HUS-fall.

Det är när ehec utvecklas till HUS som sjukdomen kan bli dödlig då njurarna riskerar att slås ut.

Fortfarande verkar det vara personer som bor i eller besökt norra Tyskland som drabbats av smittan, och Smittskyddsinstitutet råder fortfarande svenskar där att inte äta rå gurka, rå sallad eller råa tomater.

EU-ministrar träffades

Under måndagen träffades flera av EU:s jordbruksministrar i ungerska Debrecen för att diskutera bakteriespridningen, och flera länder gav anledningar till varför man slutat importera spanska grönsaker.

Men alla var inte överens om att det är just spanska gurkor som orsakat problemet.

– Från början har man i Tyskland utpekat spanska gurkor som orsaken för den här situationen. Vi måste säga att det inte är sant och att vi kräver att tyska myndigheter färdigställer sin utredning omedelbart, säger Spaniens jordbruksminister Rosa Aguilar.

Något resultat från utredningen väntas däremot inte komma förrän tisdag eller onsdag, enligt tyska tjänstemän.

FAKTA

Så undviker du att smittas

Tvätta händerna regelbundet. Speciellt innan du lagar mat.

Skölj alltid grönsaker och frukt noggrant innan du äter dem.

Var noga med att rengöra köksredskap som skärbrädor och knivar noggrant efter användning.

Använd inte samma köksredskap till grönsaker och kött.

Ehec-bakterien dör vid 70 grader. Koka därför grönsakerna i minst tio minuter.

Undvik opastöriserade mjölkprodukter och förvara alltid färskvaror i kylskåp.

Tvätta händer vid kontakt med djur.

Har du symptom som blodiga diarréer eller kraftiga magsmärtor ska du kontakta läkare omgående.

Bakterien kan förutom att smitta via mat smitta från person till person eller genom bad- och dricksvatten.

Källa: Robert-Koch-Institut (www.rki.de)

ARTIKELN HANDLAR OM