Egyptiska kvinnor utsattes för ”oskuldstester”

Militären erkänner våldsam behandling av kvinnliga demonstranter

NYHETER

Militären genomförde ”oskuldstester” på kvinnliga demonstranter under revolten i Egypten.

Den erkänner nu en högt uppsatt general för den tidigare regimen.

Flera kvinnor vittnar om hur de utsatts för extremt våld.

Anklagelserna om att myndigheterna utsatte kvinnliga demonstranter för så kallade ”oskuldstester” under revolten i Egypten kom först i en rapport från människorättsorganisationen Amnesty.

Enligt rapporten utsattes kvinnorna för misshandel, elchocker och sexuella övergrepp. Syftet var att kontrollera att de inte tidigare var oskulder. På så sätt kunde kvinnorna inte anklaga den egyptiska militären för att ha våldtagit dem.

"Var inte som våra döttrar"

Anklagelserna har tidigare tillbakavisats av den förre egyptiska regimen. Men nu bekräftar den före detta generalen Amr Imam att metoderna användes.

– Tjejerna som greps var inte inte som dina eller mina döttrar. Det här var tjejer som campade i tält på Tahrirtorget tillsammans med andra män, och vi hittade Molotovcocktails i tälten, säger Amr Imam till CNN.

Enligt honom förekom ”oskuldstester” även långt efter det att president Hosni Mubarak hade avgått.

– Vi ville inte att de skulle anklaga oss för våldtäkt, så vi ville bevisa att de inte var oskulder. Och ingen av dem var oskulder, säger Amr Imam.

"Ville lära oss läxa"

En av kvinnorna som vittnat om militärens våld är den 20-åriga hårfrisörskan Salwa Hosseini. Hon beskriver för CNN hur soldaterna band henne på gården till ett museum, tvingade henne till marken, slog henne i ansiktet och utsatte henne för elchocker samtidigt som de kallade henne för prostituerad.

– De ville lära oss en läxa. De vill få oss att känna att vi inte var värda någonting, säger Salwa Hosseini till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM