Bombattacker mot tre Ikea-varuhus

Foto: afp
Ikeas varuhus i Eindhoven utsattes i maj för ett sprängattentat, jämte två andra varuhus. I går, fredag, skedde en explosion på varuhuset i Dresden, Tyskland.
NYHETER

Explosioner inträffade i går kväll på tre olika Ikea-varuhus.

Polisen misstänker att det finns ett samband.

– Säkerheten är vår högsta prioritet, säger presschefen Charlotte Lindgren.

I går kväll, strax innan stängningsdags, exploderade sprängladdningar på Ikeas varuhus i belgiska Gent, i holländska Eindhoven och i franska Lomme. Inga skadades vid attackerna.

– Efter att varuhusen har genomsökts under natten har vi gjort en bedömning att de är säkra, så vi kommer att öppna som vanligt, säger Charlotte Lindgren.

Enligt nyhetsbyrån Belga ska samtliga sex belgiska Ikea-varuhus genomsökas av polisen.

Samband mellan dåden

Åklagaren An Schoonjans bekräftar för Belga att tillvägagångssättet vid de tre attackerna liknar varandra. Liknande sprängmedel har använts, rapporterar belgiska tidningen Le Soir.

I Gent exploderade sprängladdningar i två väckarklockor, troligen var de fjärrutlösta. 250 kunder fick evakueras medan polisen sökte igenom varuhuset. Flera medier rapporterar om bombhot, men det dementerar Ikea.

– Vi har inte tagit emot några hot, säger Charlotte Lindgren.

Ikea: Incident

I Eindhoven exploderade en sprängladdning i en papperskorg på en parkeringsplats utanför varuhuset. Ikea betonar att det är små sprängladdningar som använts, och kallar explosionerna för ”en incident”.

Charlotte Lindgren vill inte gå in på några detaljer kring hur Ikea nu förstärker säkerheten kring varuhusen.

– Säkerheten är vår högsta prioritet. Bedömer vi att vi behöver öka säkerheten så gör vi det och då ökar vi säkerheten lokalt.

ARTIKELN HANDLAR OM