Domen: 16 års fängelse

Lovade en modellkarriär – ströp 17-åringen

NYHETER

Andreas Johansson, 37, döms till 16 års fängelse för mord på 17-åriga Johanna utanför Växjö förra sommaren.

Han lurade Johanna till sitt hem genom att lova en modellkarriär – men väl där ströp han ihjäl henne.

Själv hävdar han att det var en sexlek som gick fel.

Växjö tingsrätt dömer Andreas Johansson till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Andreas Johansson ska också betala drygt 160 000 kronor i skadestånd till Johannas familj.

Åklagaren yrkade på att Johansson skulle dömas till livstids fängelse, men tingsrätten anser inte att brottet är tillräckligt grovt eller planerat för det.

Lovade modelljobb

Johanna lärde känna Andreas Johansson förra sommaren. Han sade att han hade en klädbutik och att han behövde modeller för att marknadsföra kläderna. Den 19 augusti skulle Johanna därför komma till Växjö från Sölvesborg där hon bodde för att han skulle kunna fotografera henne.

Men allt var lögn.

Ströps på sängen

Efter fotograferingen tog Andreas Johansson med Johanna hem till sin lägenhet i Norrhult. Där trodde hon att hon skulle få se bilderna.

Istället ströp Andreas Johansson Johanna till döds på sängen. Sen dumpade han henne i skogen.

Själv hävdar han att det var en sexlek som gick fel, men det tror inte tingsrätten på. Enligt rättsläkaren höll Johansson strypgrepp runt Johannas hals i tre minuter innan hon dog. Han borde ha märkt att hon blev livlös, anser rätten.

– Han har därmed berövat Johanna livet med direkt uppsåt, står det i domen.

Andreas Johansson var också åtalad för våldtäkt och våldtäkt mot barn, men de båda åtalen ogillar tingsrätten.

FAKTA

Detta har hänt

Andreas Johansson, 37, lärde känna Johanna, 17, förra sommaren. Han sa att han ägde en modebutik och kunde göra henne till modell.

Den 19 augusti genomfördes en modefotografering vid Teleborgs slott i Växjö. Efteråt tog Anderas Johansson med sig Johanna till sin lägenhet i Norrhult. Han har erkänt att han ströp henne där, men hävdar att det var en sexlek som spårade ur.

Efteråt packade han in kroppen i sin bil och dumpade den i skogen i Berg, en halvtimmes bilväg bort.

Han kunde gripas sedan han ringt sin syster och berättat.

ARTIKELN HANDLAR OM