Journalistmördare gripen

Men vem gav ordern att döda Anna Politkovskaja?

NYHETER

Ryssland har gripit mannen man anklagar för att ha avlossat de dödande skotten mot den berömda journalisten Anna Politkovskaja.

Men agerade han verkligen på eget bevåg?

Foto: Scanpix
Anna Politkovskaja.

Rustam Makhmudov greps i sina föräldrars hem i Tjetjenien. Två av hans bröder sitter i häkte misstänkta för medhjälp i väntan på en ny rättegång.

De och en annan man friades i en rättegång 2009 i brist på bevis. Men greps igen när domslutet underkändes av Rysslands Högsta domstol.

Höll han i vapnet?

Personen som hela tiden saknats är den som höll i vapnet och avlossade de dödande skotten mot Politkovskaja i hennes egen portgång i Moskva. Den personen ska enligt de ryska myndigheterna vara Rustam Makhmudov.

I och med gripandet kan en ny rättegång genomföras.

Putin anklagad

Även om det verkligen var Makhmudov som höll i vapnet ifrågasätter många om han och hans bröder verkligen agerade på egen hand. Misstanken är att någon högt uppsatt person gav dem i uppdrag att utföra mordet. Anklagande fingrar har riktats mot allt från Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov till den mäktigaste av dem alla, Vladimir Putin.

Politkovskaja var undersökande journalist och en nagel i ögat på alla makthavare i Kreml och Tjetjenien. Hon skyddades länge av att hon var internationellt känd och prisbelönt. Den 7 oktober 2006 sköts hon i hissen på väg upp till sin lägenhet. Mordvapnet låg bredvid henne.

ARTIKELN HANDLAR OM