Mladic är på väg till Haag

Grät när han fick besök av sin fru och syster

Foto: AFP
På väg att möta rättvisan i Haag Misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic förmodas ha färdats i den vita bilen till flygplatsen i Belgrad.
NYHETER

Ratko Mladic har satts på ett flygplan för att utelämnas till Haag.

Han grät när frun och systern besökte honom i fängelset – och sa adjö.

– Ratko Mladic har blivit utlämnad till Haag, säger serbiske justitieministern Snezana Malovic.

DÅ - OCH NU Så här ser den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic ut i dag.

Precis som väntat så utlämnades Ratko Mladic till Haag där han kommer att ställas till svars för de krigsförbrytelser som han misstänks för.

Försökte stoppa

Den 69-årige före detta generalens advokater hade försökt att stoppa ett utlämnande, men överklagan avslogs och Mladic sattes på ett plan till Haag. Man hade hävdat att han inte var mentalt eller psykiskt redo att förflyttas.
Mladic misstänks bland annat för att ha beordrat massakern då 8 000 muslimer i Srebrenica mördades.

Grät vid möte

Enligt hans advokat Milos Saljic som besökte honom var Mladic upprörd och grät då hans fru och syster kom på ett besök, skriver AP. De hade med sig en resväska och kläder som han kommer att behöva på plats i krigsförbrytartribunalen i Haag.

FAKTA

Ratko Mladic

Åtalspunkterna är folkmord, medverkan i folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling, angrepp på civila och gisslantagande.

Bakom punkterna döljer sig en lång rad anklagelser om övergrepp som bred etnisk rensning, tvångsförflyttningar, tortyr, sexuella övergrepp, tvångsarbete, militära angrepp mot civila med bland annat artillerield. Han filmades då han dirigerade förberedelserna för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica.

Mladic greps på sin kusins gård i den lilla byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM