Åttaåring rånad på glasspengar

Nedbrottad och slagen av fem jämnåriga pojkar

NYHETER

Pojken och hans kusin skulle gå och handla glass.

Då blev han överfallen, nedbrottad, slagen, utsatt för strypgrepp och bestulen på glasspengar.

Både offret och de fem förövarna var i åttaårsåldern.

I måndags eftermiddag fick en 8-årig pojke en 50-lapp av sin mamma för att gå och handla glass. Tillsammans med sin kusin gav han sig snart i väg.

Men utanför lägenhetshuset blev barnen attackerade.

– Strax utanför bostaden blev han påhoppad av fem pojkar i samma ålder. De brottade ner honom, slog honom och tog stryptag, säger Stephan Söderholm, kriminalkomissarie vid polisen i Lund.

Blev rånad

Gänget tvingade av honom pengarna, och pojken och hans kusin kunde sedan flyende ta sig hem. Senare på kvällen polisanmäldes händelsen.

Gärningsmännen blev omedelbart identifierade.

– Den som blev attackerad vet ju åtminstone vilka några är. De har tidigare gått på dagis tillsammans, säger Söderholm. 

Socialförvaltningen kommer nu att ta över ärendet, då de misstänkta är så pass unga. Men polisen ser allvarligt på situationen då de även tros ligga bakom cykelstölder och minst ett annat överfall.

”Får inte eskalera”

– Detta får ju inte eskalera och bli någon liten maffiagrupp i åttaårsåldern som trakasserar sin omgivning. Gör man ingenting är det ju risk att de inte förstår gränserna, och utvecklas det så är det snart en tant med rullator som drabbas, säger Stephan Söderholm.

Att polisen får in liknande ärenden är mycket ovanligt, men ett mörkertal lär finnas.

Socialtjänsten kommer i första hand att ha samtal med de misstänkta barnen och deras föräldrar, men fortsätter problemen kan omhändertagande och omplacering vara en yttersta åtgärd, enligt polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM