Dagens namn: Gustav, Gösta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nej, nej, nej och åter nej

Nej.   Nej. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Ord står mot ord.

Kungen hävdar att det inte finns några bilder av honom med nakna kvinnor. Han förnekar porrklubbsbesök och samröre med kriminella.

Författarna bakom ”Den motvillige monarken” hävdar att han ljuger för svenska folket.

Aftonbladet har kontrollerat kungens svar och hittat flera uppgifter som kan tala emot honom.

DEMENTI 1

STRIPPKLUBB I USA

Tomas Bengtsson/TT: Jag skulle vilja börja om den här boken: ”Den motvillige monarken” och ställa en rak fråga. Det framkommer där uppgifter att kungen under OS i Atlanta 1996 skulle ha varit på en institution som kallades Gold Club.

Kungen: Jag har hört talas om det och det stämmer nog inte riktigt. Nej, inte under OS. Nej, det stämmer inte.

Bevisen: Redan 2001 hävdade den ansedda amerikanske brottmålsadvokaten Nick Lotito, under en rättegång mot strippklubben Gold Clubs ägare, att den svenske kungen besökt klubben. Rättegången handlade om huruvida klubben erbjöd sexuella tjänster.

– Jag kommer inte ihåg exakt när men kungen har definitivt varit här, sa en ansvarig person på klubben till Aftonbladets Wolfgang Hansson då.

DEMENTI 2

MARKOVICS NAKENBILDER

TT: Det har pratats mycket om de här bilderna, som TV 4 bland andra rapporterat om, att det skulle finnas komprometterande bilder i något sammanhang som Markovic hävdar? Enligt kungen, kan det finnas komprometterande bilder på kungen i sådana sammanhang?

Kungen: Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller.

Bevisen: Aftonbladets Martin Ekelund har tagit del av material som styrker att förre porrklubbsägaren Mille Markovic har bilder på kungen i sällskap med nakna kvinnor. Om de är äkta eller inte går inte att avgöra. Kvaliteten är grynig och bilderna ser ut att vara hämtade från en film.

DEMENTI 3

STRIPPKLUBB I SLOVAKIEN

TT: Det finns en annan klubb som har förekommit i uppgiftslämnandet som heter Carat Club i Bratislava.

Kungen: – Ingen aning. Det är mycket klubbar här, men den känner jag faktiskt inte till, tyvärr.

TT: Kungen har inte varit där heller?

Kungen: Nej.

Bevisen: Kungen och vännerna var i Slovakien för att jaga fasan när de enligt boken ”Den motvillige monarken” besökte strippklubben som ligger mitt emot presidentpalatset i Bratislava.

Författarna har visat bilder på kungen och Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt för vakterna som säger att de känner igen sällskapet.

– Ja, vi är säkra. De var här för ett år sedan. Väldigt roliga killar.

DEMENTI 4

BESÖK PÅ SVARTKLUBBAR

TT: Har kungen besökt vad man kallar svartklubbar? En klubb där det serveras alkohol eller pågår aktiviteter som inte är förenliga med Svea rikes lag.

Kungen: Nej, aldrig i mitt liv.

TT: Har kungen under festkvällar med vänner vistats i miljöer där grovt kriminella också vistats?

Kungen: Det är också väldigt svårt att svara på. Jag besöker många tillställningar. Om det finns någon som finns i umgänget kan jag faktiskt inte svara på. Jag hoppas att det inte finns sådana element i sådana sammanhang eller sådana kretsar. Var folk har sina bakgrunder kan jag inte svara på, det är omöjligt.

Bevisen: Festfixaren och affärsmannen Christer Gustafsson berättar i ”Den motvillige monarken” hur han arrangerade tillställningar för kungen och hans vänner.

I en bandad intervju bekräftar han att de besökte Club Power som vid tillfället drevs av den dömde brottslingen och porrklubbsägaren Mille Markovic.

– Vi har varit där två gånger, aldrig mer, säger Christer Gustafsson.

DEMENTI 5

KAFFEFLICKOR

TT: I boken finns det uppräkningar på fester med kungens vänner som beskrivs där, med så kallade kaffeflickor närvarande. Har kungen deltagit i några sådana?

Kungen: Jag kan inte påstå att jag har gjort det heller. Nej ... det har ... nej, det får stå för dem i så fall.

Bevisen: Affärskvinnan Helen Wellton berättar i ”Den motvillige monarken” att hon blivit uppringd av festfixaren Christer Gustafsson, som undrade om hon var intresserad av att komma efter en middag till kaffet och umgås med kungen, Anders ”Aje” Philipson och Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt. Hon tackade nej. Flera anonyma kvinnor har berättat om hur de underhållit kungen och hans vänner.

– Man kan inte säga att vi var lyxprostituerade eftersom vi inte fick betalt, men de bjöd på allt och förväntade sig att man skulle ställa upp, har Carina berättat för Aftonbladet.

Fotografen Bingo Rimér har berättat för Aftonbladet att han så sent som 2003 anlitades för att ordna unga snygga tjejer i bikini för att mingla med kungen och hans vänner på en fest.

DEMENTI 6

SAMRÖRET MED KRIMINELLA

TT: Kände kungen till Anders Lettströms kontakter med kriminella?

Kungen: Nej. Det har framkommit nu efteråt, det var någon vecka sedan när det framkom på radion och bandet helt enkelt,

där man har bandat honom, där fick vi ju reda på saker och ting som ... inte en aning om.

TT: När hade kungen senast kontakt med Anders Lettström?

Kungen: När var det, hjälp. Det var två veckor sedan, tre veckor sedan, två-tre veckor sedan något sådant där. Jag kommer inte ihåg exakt.

Bevisen: Den 6 maj – en vecka innan Lettström och kungen senast träffades – berättade Aftonbladet om den kommande boken ”Den svenske gudfadern” och att det fanns bandinspelningar av hur kungens närmaste vänner anlitat Milan Sevo och Daniel Webb för att få tyst på nattklubbsägaren Mille Markovic.

– Jag har hört hur kungens vänner diskuterar om pengar för att köpa en dementi av Mille Markovic, samt, om det finns bilder, att köpa loss bilderna, sa författaren Nuri Kino då till Aftonbladet.

– Det stämmer att vi blev kontaktade av kungens vänner och att vi fick ett uppdrag att närma oss Mille Markovic, sa Daniel Webb.

En vecka senare träffades alltså Lettström och kungen på Djurgården – och kungen påstår att han inte anade något då.

– Det var ett helt normalt, trevligt umgänge. Men det var långt innan jag visste om det här. Hade jag vetat det hade jag inte varit tillsammans med honom, sa kungen till TT i måndags.

DEMENTI 7

LETTSTRÖMS FÖRHANDLINGAR

TT: Har ni någon uppfattning i så fall varför er vän Anders Lettström försökt få veta via grovt kriminella vad Markovic har för material?

Kungen: Nej, så som jag sade tidigare så har jag inte talat med honom i närtid. Han har sitt. Jag styr inte över honom och det får stå för sig. Det är bara tråkigt, att han haft dåligt omdöme och kommit i kontakt med fel grupp av, ja, ska vi kalla dem för vissa kriminella grupper.

Bevisen: En vecka efter att ”Den motvillige monarken” kom ut började kungens vänner förhandla om att köpa huvudkällans, Mille Markovic, tystnad.

– Alla vill väl egentligen få lugn och ro och bara slippa det här jävla eländet, säger Anders Lettström på ett av banden som spelades in med en dold mikrofon av Daniel Webb, livvakt till utpekade gangsterkungen Milan Sevo.

Kungen har haft flera kontakter med Lettström sedan boken publicerades i november förra året. De träffades och fotograferades så sent som den 14 maj på en roddtävling på Djurgården.

DEMENTI 8

LETTSTRÖMS ERKÄNNANDE

TT: Kände kungen i förväg till att Anders Lettström skulle skicka ett mejl till bland andra TT där han tar på sig skulden för det här?

Kungen: Nej, ingen aning.

TT: Då har ni heller inte påverkat honom att skriva ett mejl.

Kungen: Nej, han har ju faktiskt skrivit i sitt uttalande att han tar på sig allt det här. På eget bevåg och tyvärr efter eget huvud. Och den gången klickade huvudet.

Bevisen: Bertil Ternert, hovets informationschef, sa att Lettström varit en jagad man och att det kommit ”någon signal” – om att han tänkte gå ut med något – samma dag som Lettström skickade mejlet till TT.

Hur har den signalen nått dig?

– Det kan jag inte svara på, sa Ternert till TT.

## Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet