Polisens lista över ”tjuvaktiga” folkgrupper

Polisens varningsutskick. Klicka för större bild.
NYHETER

Grannar i Huddinge varnas för chilenare, rumäner och litauer.

I ett "varningsutskick" från närpolisen i Huddinge ber polisen grannarna att vara uppmärksamma på tjuvaktiga folkgrupper som misstänks begå bostadsinbrott.

– Väldigt olyckligt, säger Pablo Fuentes, vice ordförande i chilenska riksförbundet.

Utskicket har gått ut till boende som är engagerade i grannsamverkan i Huddinge kommun och i Hammarby Sjöstad. Det inleds med en varning för ökande inbrott i området, sedan listas potentiella tjuvgrupper upp.

De grupper som boende särskilt ska vara vaksamma för är sydamerikaner, i första hand från Chile, rumäner som enligt utskicket dykt upp i anmärkningsvärt många sammanhang och misstänks för diverse bostadsinbrott, och litauer som enligt utskicket begår flitigt med tillgreppsbrott.

Närpolischef ovetandes om utskicket

Magnus Åhgren är tillförordnad chef för närpolisen i Huddinge. Han säger att han inte känner till utskicket.

– Det är en olycklig formulering om man pekar ut ett helt folkslag och ett helt lands människor. Jag vill veta vad underlaget är. Vet man att det är på det sättet?

Vem har skrivit det?

– Personen är inte här i dag men jag ska försöka få kontakt med personen.

Är det lämpligt att polisen pekar ut olika folkgrupper som potentiella tjuvar?

– Är det så att man pekar ut sydamerikaner och andra folkgrupper så är det olyckligt.

Var kommer uppgifterna i utskicket ifrån?

– Jag tror att den som har skrivit det har fått materialet från ett utskick som Söderorts inbrottsgrupp har gjort, alltså poliser som arbetar mot inbrott. Den som har skrivit utskicket har använt samma formuleringar som inbrottsgruppen.

Magnus Åhgren meddelar att han ska försöka nå den ansvariga för utskicket och ta reda på hur sanna uppgifterna är. I nuläget vill han beklaga om någon som läst utskicket tagit illa vid sig.

Är det okej att formulera sig så här om det visar sig att uppgifterna är korrekta?

– Det har jag svårt att bedöma. Om vi vet att det är grupperingar från exempelvis Chile som begår inbrott har jag svårt att se varför vi inte skulle kunna skriva det. Problemet är om man beskyller en hel folkgrupp.

"Väldigt olyckligt"

Pablo Fuentes är vice ordförande i chilenska riksförbundet. Han håller med Magnus Åhgren om att formuleringen är olycklig och orättvis. Han tycker att den chilenska ambassadören borde kopplas in.

– Om polisen har gjort ett sådant utskick tycker jag det är väldigt olyckligt. Det bor runt 60 000 chilenare och omkring 150 000 latinamerikaner i hela Sverige och de flesta har inget att göra med det här. Man kan inte anklaga alla chilenare för brott. Grunden för kriminalitet är inte relaterat till en etnisk grupp, det är ett ekonomiskt och ett socialt problem.

– Chilenare är väl integrerade i samhället både socialt och kulturellt, därför är det väldigt orättvist när polisen uttrycker sig så här, säger Pablo Fuentes.

ARTIKELN HANDLAR OM