Miljöministerns skinnjacka sågas

Andreas Carlgrens skinnjacka en riksdagsfråga

NYHETER

Här är skinnpajen som fick riksdagsledamöterna att se rött.

Miljöminister Andreas Carlgren togs i örat – för sin jacka.

– Jag tror att talmannen pratade med honom om det, säger Sven-Erik Österberg (S).

Foto: Foto: SCANPIX
Miljöminister Andreas Carlgrens var klädd i skinnjacka vid debatten om vargjakt i riksdagen. Det föll inte i god jord. ”Vi var ganska överens i gruppledarkretsen om att skinnjacka inte är okej”, säger Sven-Erik Österberg (S).

Sveriges riksdagsledamöter har egentligen sommarlov, men tvingas på grund av en extrainkallad debatt om sjukförsäkringen bryta ledigheten under veckan. Bäst är nog att de lämnar foppatofflor, kortbyxor och urtvättade t-shirtar hemma.

Det har nämligen utbrutit ett mindre klädbråk i riksdagen om vad man bör – och inte bör – ha på sig.

”Lite slarvigt”

Det var i februari i år som miljöminister Andreas Carlgren (C) klev upp i talarstolen under en debatt om licensjakt på varg iklädd en svart skinnjacka. Detta har, enligt Svenska Dagbladet, lett till att partiernas gruppledare under möten med talmannen Per Westerberg diskuterat riksdagens klädkod.

– På gruppledarmötena diskuteras det över huvud taget mycket om regler och klädkoden kom upp eftersom det kommit klagomål från olika håll. Ett antal riksdagsledamöter hörde av sig till sina gruppledare och tyckte att det var lite slarvigt, säger Sven-Erik Österberg (S), partiets förre gruppledare.

Skinnjacka inte okej

Österberg tycker överlag att riksdagsledamöterna klär sig ganska bra, men Carlgrens jacka är han tveksam till:

– Nja, vi var nog ganska överens i gruppledarkretsen om att skinnjacka inte är okej. Jag tror att talmannen pratade med honom om det.

Även Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson har deltagit under ett möte där klädreglerna diskuterats:

– Sist det var uppe ville alla hedra överenskommelsen om att uppträda vårdat, men sedan är det väl en tolkningsfråga vad man ska ha på sig. Om man ska ha skinnkavaj eller inte har jag inte riktigt tagit ställning till.

– Jag blir upprörd över vad folk tycker och påstår, inte över vad de har på sig.

”Enkelt vad gäller män”

Så vad bör man då ha på sig som folkvald riksdagsledamot?

Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson:

– Det är kavajtvång i kammaren och det är ganska enkelt vad gäller män. Så Carlgrens skinnjacka ... jag vet inte, jag. Haha. Vad gäller kvinnor går det inte att sätta på pränt på samma sätt.

Ledamöterna föreskrivs en vårdad stil, enligt riksdagens hemsida: ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt. Skulle en ledamot ha glömt kavajen finns det kavajer att låna på kammarkansliet.”

Carlgren själv skriver i en kommentar till Svenska Dagbladet om kravet på proper klädsel: ”Jag tycker det är okej och tycker att jackan passar med det.”

FAKTA

1. Passar det med skinnjacka i riksdagen? 2. Hur bör en riksdagsledamot klä sig?

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator:

1. Kanske inte när som helst. Men Carlgren uppträdde enligt den värmande lager på lagerprincipen i riksdagen i början av februari i år. Då var det kallt. Klimatsmart toppade han klädseln med en vindtät skinnjacka.

2. Att vara riksdagsledamot, eller statsråd, är oerhört fint. Av respekt för väljarna bör man vara prydligt klädd. Till den kategorin tycker jag Carlgrens skinnjacka hör.
 

Magdalena Ribbing, folkvettsexpert:

1. Det beror på hur skinnjackan ser ut. Är det ett utpräglat sportplagg så passar det inte i riksdagens talarstol. Ser det ut som en kavaj, då kan det passa. Och jag kan till exempel tänka mig en snygg kavaj i mocka.

2. Folkvalda ledamöter i Sveriges riksdag innehar ett oerhört viktigt uppdrag och det får de faktiskt markera även i sin klädsel och inte komma traskandes i sport- eller fritidskläder, eller barbenta i minishorts.
 

Nina Johansson, Aftonbladets modeexpert:

1. Trist nog måste jag säga klart och rakt nej! Jag brukar vara helt för att folk ska kunna klä sig som de vill, men är nog inte tillräckligt liberal för att tycka att en så avslappnad klädsel är passande.

2. Kostym och slips är att föredra. På kvinnor dräkt eller kjol med blus eller skjorta. En klänning i elegant snitt funkar absolut också. Det går definitivt att klä sig både trendigt och snyggt trots att man har ett yrke som kräver en lite striktare uniform.
 

ARTIKELN HANDLAR OM