Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Ehec-epidemin skakar Europa.

Forskare, läkare och myndigheter jagar smittkällan – men famlar i blindo. Ingen vet orsaken bakom det nya utbrottet i Sverige.

Samtidigt skördar den multiresistenta dödsbakterien allt fler offer. Nästan 4 000 människor har insjuknat i Tyskland, Frankrike, Sverige och andra länder.

47 av dem har dött. Hittills.

Så kan smittan spridas   Så kan smittan spridas

Behöver inte känna grönsakspanik – än

MALMÖ. Vad åt du för en månad sedan?

Var köpte du din mat?

Vilka restauranger besökte du?

Någonstans i Skåne bor en man som någon gång i början av juni åt någonting som gjorde honom sjuk. Han vet att han inte varit i Tyskland, att han inte ens lämnat Skåne, men att minnas vad han åt för en månad sedan är inte lika enkelt.

 

Nu försöker smittskyddsläkarna utreda vad den ehec-drabbade mannen stoppat i sig.

Han har inga säkra svar. Och leden från jord till bord är många. Det kan ta lång tid innan vi vet med säkerhet och det är inte bra – vare sig för oss konsumenter eller våra svenska jordbrukare.

Malmös parker kryllade i går av semesterfirare med picknickkorgar. Jordgubbar, sallader, frukt och annat grönt hör sommaren till.

Smittan kunde inte komma mer olägligt. För när det gäller larm om mat är vi svenskar ängsliga.

Vem minns inte varningarna för isbergssallad, galna kosjukan och akrylamid i chipsen. Det etsar sig fast och påverkar oss när vi handlar vår mat.

Och kunderna i en av Malmös livsmedelsbutiker ställde sig i går frågan: Om vi inte ska köpa utländska grönsaker och inte heller svenska – hur ska vi göra då?

I vissa fall är oron befogad, i andra inte.

Enligt Anna Richter, kundansvarig på Svenskt sigill, är de svenska groddodlarna nu djupt bekymrade. Sommaren är en viktig tid för dem och de riskerar att tappa både i lönsamhet och förtroende bland konsumenterna.


 

För dem är det inkomster som står på spel, inte bara en tråkigare picknickkorg.

Vi ska inte förringa att en man

blivit allvarligt sjuk, men vi ska komma ihåg att vi fortfarande inte vet varifrån smittan kommer.


 

”Kommer du be dem att inte stoppa några grönsaker i falafeln?”

Det frågade min fotografkollega när jag skulle köpa snabbmiddag i centrala Malmö i går kväll.

Jag hade ingen som helst tanke på att avstå grönsakerna. Kanske borde jag, men jag gör det inte.

Undvika groddar, ja. Skölja grönsaker, ja.

Men än så länge vet vi alldeles för lite för att drabbas av panik.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-06-29
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article13245209.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11