Antonovs vädjan till Maud Olofsson

1 av 4 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
NYHETER

Ingen kan svara på om eller när finansmannen Vladimir Antonov kan godkännas som Saabs räddare.

Nu skriver han ett personligt brev till näringsminister Maud Olofsson.

– Jag tror att du är den person som garanterar att Saab får det politiska och moraliska stöd som behövs för att rida ut stormen, skriver han.

För många ser den kontroversielle ryske finansmannen Vladimir Antonov ut att vara Saabs enda räddning. Men medan klockan tickar dröjer svaret om han kan tillåtas gå in som delägare i företaget eller inte.

Vädjar personligen

Den 22 juni valde Antonov att vädja personligen till Maud Olofsson i ett brev. Han inleder med att förklara att han förstår hennes beslut att avgå - men bekymrar sig samtidigt över nyheten.

– Jag är något orolig över din avgång: Saab befinner sig i ett väldigt känsligt läge just nu.

Vladimir Antonov beskriver henne som oumbärlig för att Saab ska kunna få den hjälp som behövs, och uppmanar henne till att snabba på processen.

– Saab befinner sig just nu i en märklig position: det ser en ljus framtid i horisonten, men samtidigt vilar företagets hela existens på beslut som det inte har någon kontroll över, skriver han.

Näringsdepartementet: "Ett trevligt brev"

Erik Bratthall, pressekreterare hos Maud Olofsson, beskriver att brevet inkom till Näringsdepartementet i förrgår.

– Vi kan konstatera att det var ett trevligt brev och vi kommer att besvara det, säger han.

När kan svaret komma?

– Under dagen. Eller, vi kan inte garantera det. Vi arbetar med ett svar.

Vad innehållet i svaret blir, vill man däremot ännu inte gå in på.

Collin: "En ovanlig affärskontakt"

Aftonbladets bilkrönikör Robert Collin beskriver brevet som en extraordinär med förståelig åtgärd från Antonovs sida:

– Det är en ovanlig affärskontakt. Men grejen är att han inte accepteras som affärskontakt av regeringen. Han har försökt med alla medel och brinner för Saab. Han står där med alla sina pengar, beredd att gå in, men hindras av någon anledning att göra det.

Reinfeldt hänvisar till Riksgälden

Den 28 april gav Riksgälden grönt ljus gällande Antonovs lämplighet som delägare.

Men i går hänvisade statsminister Fredrik Reinfeldt återigen till Riksgälden i ett uttalande i en intervju med TT:

– De är inte vi som haft att huvudsakligen göra den prövningen, utan vi har bett Riksgäldskontoret att förbereda detta på olika sätt. Det är bättre att de svarar för den prövningen. Det handlar om en enskild individ här och jag är försiktig med att uttala mig om ekonomiska förhållanden för en enskild person.

"Statsministern okunnig"

Lars Carlström, Skandinavienchef för Vladimir Antonovs bolagssfär Convers Group upprörs av uttalandet:

– Han hänvisar till Riksgälden som att det är en pågående process. Då förstår man varför prövningen av Vladimir Antonov dröjer. Statsministern visar på en skrämmande okunnighet, säger han.

Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, förklarar:

– Det han syftade på var en ny affär, tror jag. Det tidigare beslutet handlade om en annan affär. Hur som helst är det Näringsdepartementet som är mest insatt i den här frågan.

Alenius försäkrar att regeringen gör allt för att påskynda processen.

– I måndags hade vi ett extrainsatt regeringssammanträde för att få igenom fastighetsaffären. Vi har varit väldigt snabba när det har krävts, säger hon.

"Antonov redan godkänd av regeringen"

På Näringsdepartmentet beskriver Erik Bratthall, pressekreterare hos Maud Olofsson, att regeringen redan klargjort att man godkänner Antonov.

– Regeringen har redan sagt att kommer GM och  EIB med ett positivt besked, så gör regeringen det också. Många frågar varför regeringen inte går ut med det beskedet, men rent praktiskt spelar det ingen roll. - GM och EIB gör sina egna utvärderingar och både GM och EIB är fullt medvetna om att vi inte sett några hinder att släppa in Antonov, säger Erik Bratthall.

EIB uttalar sig inte

Regeringen väntar fortfarande på Europeiska investeringsbankens, EIB, underlag.

EIB vill inte säga något om när det kommer ett beslut.

– I nuläget har vi inga kommentarer. Det mesta av vår verksamhet styrs av sekretess. Vi kommenterar aldrig våra affärsrelationer, säger Per Isaksson, pressansvarig för Europeiska investeringsbanken i norden och Baltikum.

När kommer EIB med sin syn på Antonov som delägare i Saab?

– Jag kan inte spekulera i det.  Vi kommenterar aldrig enskilda personer.

FAKTA

Brevet - ord för ord

Närings- och energiminister Maud Olofsson

Näringsdepartementet
 

London 22 juni 2011
 

Kära fru Olofsson,
 

Det har kommit till min kännedom att du planerar att lämna din post som ledare för Centerpartiet, och att detta även skulle kunna leda till att du lämnar dina uppdrag som närings- och energiminister.

Jag känner inte till anledningarna till beslutet, men förstår till fullo hur krävande partiledarrollen måste vara, särskilt med tanke på antalet år som du tjänat.
 

Som du är väl medveten om, i synnerhet sedan vårt möte i maj, är jag personligen ytterligt intresserad av och angelägen om vad som händer med Saab. Det är ingen hemlighet att jag har en viss insikt i processen - Victor Muller är en nära vän till mig. I detta ljus är jag något orolig över din avgång: Saab befinner sig i ett väldigt känsligt läge just nu.
 

Trots intresserade nya partners, bra orderingångar i backspegeln och ett program för en ny modell på gång, skulle företaget kunna åsamkas oreparerbara skador på grund av kortsiktiga likviditetsproblem som underminerar relationer med  leverantörer och andra. Du har följt och stöttat Saab under många år, och jag tror att du är den person som garanterar att Saab får det politiska och moraliska stöd som behövs för att rida ut stormen.
 

Saab befinner sig just nu i en märklig position: det ser en ljus framtid i horisonten, men samtidigt vilar företagets hela existens på beslut som det inte har någon kontroll över. Jag tänker främst på de utlovade EIB-lånen, förfrågningarna som gjorts från diverse auktoriteter och speciellt svårigheten för externa investorer att på ett korrekt sätt kunna tillgå Saab:s prospekter. Naturligtvis går mina tankar även till de tusentals anställda som varje dag slits mellan hopp och förtvivlan.
Min sista fråga är därför: Hur och i vilken utsträckning skulle du kunna hjälpa till att försäkra att Saab snabbt och effektivt behandlas rättfärdigt och den nivå av uppmärksamhet som nu krävs? Jag ser det som en utmaning att någon annan kommer att försöka ta över dina uppdrag i höst - om det inte då redan är för sent.
Med vänlig hälsning,

Vladimir Antonov

Conversgroup Holding UK Ltd

ARTIKELN HANDLAR OM