De promenerar – tills de stupar

”Alla deltagare har 25 minuters bajamaja-tid per dygn”

1 av 3 | Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
FOTRALLYT 43 deltagare startade i går från Rålambshovsparken i Stockholm. Målet är att gå – tills de stupar. De sista tros ge upp strax söder om Nyköping.
NYHETER

Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren?

För deltagarna i Fotrallyt finns inget målsnöre att passera – de går tills de stupar.

Drygt tio timmar av årets upplaga av Fotrallyt har passerat. Klockan är strax efter sju på fredagsmorgonen och deltagarna har precis stigit av färjan till Mörkö.

Förra årets segrare, 41-åriga Maria Thomsen, går och småmyser i duggregnet. Åtminstone enligt egen utsago. Om en timme är det dags för kaffe och äggmackor.

Är det inte fusk att åka färja? Eller promenerar ni ombord?

– Nej, det gör vi inte, men färjeturen var bara tre minuter lång, så vi hann bara stretcha lite, säger Maria Thomsen.

Vad gör du medan du går?

– Jag har hållit låg profil i början, synat konkurrenterna, kollat vad de äter, om de får ont i fötterna eller går konstigt. Det ser ut som att vi inom några timmar kommer att vara betydligt färre.

Minst 30 timmar

Hittills har åtta eller nio av totalt 40 deltagare kastat in handduken.

Själv räknar Maria Thomsen med att hålla på i cirka 20 timmar till. Hon är fast besluten att slå sin egen segertid från förra året, drygt 29 timmar och 58 minuter.

– Minst 30 timmar ska det bli, säger hon.

En cyklist längst fram i ledet agerar hare och ser till att deltagarna går i samma tempo – fem kilometer i timmen. Längst bak i ledet åker ett släp med en bajamaja på.

"Fyra brats har utmanat varandra"

– Alla deltagare har 25 minuters bajamaja-tid per dygn. Man behöver den tiden. Om man inte utnyttjar all tid till att uträtta sina behov kan man byta strumpor eller stretcha, säger hon.

Vilka är ni som ställer upp på det här?

– Det är en salig blandning. Vi har nån militär, några ultralöpare, pilgrimsvandrare, fyra brats som har utmanat varandra och många fler.

Varför gör ni det?

– För att vi kan. Det är roligt att folk säger att vem som helst kan göra det här, men det innebär en större påfrestning än folk tror. Det är jobbigare än vanlig löpning eftersom man har fötterna i marken oftare, vilket gör att lederna tar mer stryk. Dessutom får man inte samma endorfinkick.

Starten i tävlingen gick klockan 21 på torsdagskvällen i Rålambshovparken i Stockholm. Vinnaren tro ge upp någonstans strax söder om Nyköping i natt.