Insekt gör ljud - med penisen

Penisen slår ljudrekord

NYHETER

Forskare har upptäckt en ny skönsång från vår djurvärld.

En pytteliten insekt på två millimeter sjunger rekordhögt.

Men ljudet kommer inte från dess mun – utan från krypets penis.

Foto: Jerome Sueur

I sötvatten har forskare hittat ett djur som fascinerar dem mer än något annat just nu. En två millimeter lång liten insekt "sjunger" så högt som 99.2 decibel, skriver brittiska tidningen The Sun. Det är lika högt som det låter på första parkett inför en orkester.

Gnuggar penisen

Forskarna blev chockade över deras upptäckt. Insekten gör det höga ljudet genom att gnugga sin penis mot magen.

– Vi var väldigt överraskade när vi identifierade ljudkällan. Vi spenderade mycket tid för att bli absolut säkra att våra inspelningar av ljudet var kalibrerat rätt, säger doktor James Windmill från University of Strathclyde i Glasgow till The Sun.

Lockrop till andra insekter

Sången används inte när som helst utan vid speciellt utvalda tillfällen. Insekterna som lever i sötvatten i Europa sjunger med sitt könsorgan när de försöker attrahera en partner.

Genomsnittligt nådde sången 78.9 decibel.

– Sången är så hög att en person som går längs stranden kan faktiskt höra de här små varelserna sjunga från botten av floden, säger doktor Windwill till The Sun.

Ljuden når rekord

Doktor Windwill var fascinerad över hur insekten kan göra ett så intensivt ljud med en penis som bara är 50 micrometer i diameter. Det är ungefär vidden av ett mänskligt hårstrå.

– De här väldigt små baggarna skapar ljud av på väldigt hög nivå och det kan vara väldigt användbart för futuristiska ultraljudssystem för att lära hur de gör det där, säger James Windwill till The Sun.