Blixtar och dunder i helgen

Bikiniväder när sol och regnskurar mixas

NYHETER

Det finska åskovädret som skövlat och bränt har nått Sverige.

I Finland skadade blixten åtta militärer och satte eld på både utedass och boningshus.

Här mattas det av – men nya åskoväder är att vänta.

Det ser ut att bli bikiniväder för blötdjur i helgen. Ena stunden varmt och soligt och i nästa stund en liten skur. Enligt meteorolog Emil Björck på SMHI är det ostadigt väder att vänta fredag, lördag och söndag.

Finland drabbades tidigt på fredagsmorgonen av ett åskoväder. På Hangö udd slog blixten ner i ett militärtält där åtta personer sov. De fick brännskador och en man ska ha återupplivats efter elstöten som gick ner genom tältets toppinne, enligt Yle.

På andra håll i Finland rapporterades om att ett utedass träffades av blixten, ett boningshus brann upp och markområden stod i lågor.

Redan fredag eftermiddag hade det finska ovädret nått Sverige.

– Det har åskat en del redan i dag uppe i Norrland och det ser ut att fortsätta vara åskrisk framåt kvällen i Norrland och Upplandstrakten, säger Emil Björck.

Emil Björck säger att åskovädret från Finlands mattas av snabbt. Vi kan dock inte andas. Han varnar för att svenskproducerade blixtar och dunder snabbt byggs upp.

– Framåt (fredags) kvällen blir det i Götaland växlande molnighet och vid kusterna sol. Norrland och Svealand får ostadigt med skurar och en del åska.

Ett morgontidigt fredagsregn i huvudstaden förbyttes vid lunchtid till fuktigt värme som förde tankarna till tropiken. Fukt och värme är något som gynnar åska.

Lördag lär det mullra både här och där.

– Det byggs upp en del moln och en del bymoln med regnskurar och åska. Det finns viss risk för åskoväder i hela landet.

Är det risk för extremväder?

– Det blir svenska lagomåskväder, säger meteorolog Emil Björck på SMHI.