Gadaffi hotar att attackera Europa

Försök till att stoppa fortsatta NATO-attacker

NYHETER

Med tusentals allierade på Tripolis torg meddelade Muammar Gadaffi sin varning.

Drar inte NATO tillbaka luftattackerna mot Libyen slår han tillbaka mot "hem, kontor och familjer."

På Tripolis torg höll i dag Muammar Gadaffis supportrar upp en grön duk som var hundratals meter lång, rapporterar AP. Grönt är Libyens nationalfärg.

Samtidigt pratade Gadaffi från en okänd plats till västvärlden för att varna. Det Libyska folket kan hämnas för NATOS bombningar.

– Det här folket är kapabla att en dag ta den här striden till Europa, till att träffa dina hem, kontor, familjer, vilka skulle bli legitima militära mål, på liknande sätt som ni har träffat våra hem, sa Muamma Gadaffi, enligt AP, till Europa.

Folket hurrade på gatorna

Efter hans tal avlossade folket på Tripolis gator skott i luften. De skrek hurrarop och tutade med biltutorna.

En talesperson från USA, Mark Roner, sa att USA tar attackhoten allvarligt eftersom Gadaffis regim har utfärdat sådana aktioner förut, uppger AP.

– Det här är en individ som uppenbarligen är kapabel att genomföra sådana här slags hot. Det gör honom farlig, men han är också en överdriven retoriker, säger Mark Toner.

Dagar efter arrestorder

Hoten kommer bara dagar efter att den internationella brottmålsdomstolen i Haag utfärdat en arresteringsorder på honom.

Gadaffi vill inte kännas vid det utan i stället kontrar han.

– Vi kan bestämma oss för att behandla er likadant. Om vi bestämmer oss är vi kapabla att flytta kriget till Europa som gräshoppor, som bin. Vi råder er att retirera före ni har att göra med en katastrof, säger Gadaffi enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM