Svenskt näringsliv: Regeringen borde samarbeta med MP

NYHETER

Bäckström uppmanar till MP-samarbete

Regeringen borde inleda samtal med Miljöpartiet för att få genom sina förslag i riksdagen, anser Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström.

Foto: STEFAN MATTSSON
Urban Bäckström, vd i Svenskt näringsliv.

– Man borde utröna om det finns punkter att samarbeta kring. MP:s grundsyn på samhället är uppenbarligen helt förändrad, säger han till TT.

Bäckström har nyligen läst nyblivna språkröret Gustaf Fridolins bok Maskiner och Människor, utgiven tidigare i år, och är imponerad. Han pekar på flera formuleringar som, enligt honom, visar att partiet närmar sig Svenskt näringsliv tankar om samhället.

Förslag i skymundan

– Man har gått från ett bakåtsträvande parti som är teknikfientligt och utvecklingsfientligt till att bli ett parti som bejakar utveckling och globalisering, säger Bäckström, som inom kort ska ta kontakt med Fridolin för att diskutera denna möjliga nya samsyn.

Under Almedalsveckan på måndag kommer Svenskt näringsliv att lyfta fram det numera nedlagda Globaliseringsrådets slutrapport. Där finns en rad förslag, om allt från utbildningsfrågor till utflyttning av huvudkontor, som har kommit i skymundan, enligt Bäckström.

Det osäkra parlamentariska läget gör att regeringen i många fall inte kan föra sin egen politik – något som tar bort fokus från de stora framtidsfrågorna, menar han.

– Här ser vi dagligen tecken på att oppositionen försöker gå emot olika viktiga förslag. Vad som är värre är att det tornar upp sig problem kring hanteringen av budgetpropositionen, säger han.

"Övertyga dem"

– Då faller hela det finanspolitiska ramverket. Då är vi ute på ett gungfly, det är en mycket besvärligt situation.

Men Bäckström är knappast en helfrälst MP-vän. Han ser flera problem med partiets vägar fram till de mål som han hyllar.

– Vi måste träffa dem och diskutera de här frågorna och se om vi inte kan övertyga dem om att medlen för att uppnå de här sakerna inte är ökad politisk styrning av näringslivet, säger Bäckström.