Reinfeldts presschef: Vi kände inte till någonting

Foto: LASSE ALLARD
Roberta Alenius, till höger, är statsminister Fredrik Reinfeldts presschef. Hon tjänar 65 000 kronor i månaden. ”Jag har en stor arbetsbörda,” säger hon.
NYHETER

Sven Otto Littorins omfattande sexchattande under tiden som minister kom i går som en nyhet för regeringen.

Det säger statsministerns presschef Roberta Alenius.

Men Fredrik Reinfeldt har fortfarande inte svarat på Aftonbladets frågor.

I går avslöjade Aftonbladet att dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin utsatte regeringen för stora säkerhetsrisker genom sitt sexchattande med bland andra kriminella utpressare och kontakter med en barnprostituerad.

Avböjde att granska

Inför publiceringen erbjöds Statsrådsberedningen och statsminister Fredrik Reinfeldt att ta del av hela materialet för att få möjlighet att kommentera uppgifterna.

Men de avböjde.

I går, efter publiceringen, sökte Aftonbladet statsministern hela dagen för att ställa våra frågor.

Presschefen Roberta Alenius uppgav att Reinfeldt var svår att nå på grund av åtaganden, men sa att hon kunde försöka att framföra frågorna.

Alenius svarade själv

I går kväll uppgav hon att statsministern inte fått ta del av våra frågor, men erbjöd sig själv att svara på dem så gott hon kunde, i egenskap av presschef, inte som Reinfeldts egna svar (se frågorna nedan).

Hon sa då att Reinfeldt inte kände till att Sven Otto Littorin sexchattat vid tidpunkten då ex-ministern avgick.

När fick Reinfeldt reda på de här sexkontakterna på nätet?

– Ni har ju antytt det i mejl som ni har skickat till mig (de senaste dagarna, reds anm) och i övrigt kände vi ju inte till det förrän vi läste dagens (läs: gårdagens) tidning.

Men enligt oberoende källor till Aftonbladet bröt Littorin ihop kvällen före sin avgång och erkände för Reinfeldts närmaste man, om än i förbigående, att han sexchattat – vilket också rapporterades i media samma vecka.

Roberta Alenius kommenterar:

– Det finns ingen anledning att spekulera i vad som hände där, det viktiga är att vi kände inte till någonting om det här innan ni konfronterade Sven Otto Littorin på Visby flygplats och påstod att han hade köpt sex.

Hon säger också att fokus låg helt på uppgifterna om sexköp kvällen före Littorins utträde ur svensk politik.

FAKTA

Aftonbladets frågor till statsminister Reinfeldt

Vad visste du om Littorins sexkontakter på nätet vid tidpunkten då han avgick?

– När han avgick sa han själv att det fanns flera skäl till att han avgick. Och de skäl som han själv, Sven Otto Littorin, redogjorde för på pressträffen, de var samma skäl som han angav till Fredrik Reinfeldt, säger presschefen Roberta Alenius.

Var detta den egentliga orsaken till hans snabba avgång?

– Det vet inte jag, det får du fråga Sven Otto Littorin om.

Enligt källor till Aftonbladet berättade Littorin om sexchattar natten innan han avgick. Vad har ni vidtagit för åtgärder för att utreda allvaret i sexchattarna?

– Om det är olämpligt, det han har gjort som minister, så har Sven Otto Littorin själv tagit konsekvenserna av det. Han begärde ju att få avgå. Om det är olagligt, då ska det till polis och åklagare för prövning.

Hur ska regeringen undvika sådana här säkerhetsrisker i framtiden?

– Dels är det ju Säkerhetspolisen som ansvarar för säkerheten för den centrala statsledningen. Sedan finns det ju som på alla stora arbetsplatser riktlinjer och policy för vad man kan och kanske inte ska och inte bör göra.

ARTIKELN HANDLAR OM