Yingluck vann jordskredsseger i valet

"Thaksin Shinawatra som håller i taktpinnen"

1 av 3 | Foto: Reuters
MOT STORSEGER Enligt flera trovärdiga vallokalsundersökningar går Sinawatras parti Pheu Thai mot en jordsskredsseger och väntas få klar majoritet med över 300 av de 500 platserna i parlamentet.
NYHETER

Yingluck Shinawatra, lillasyster till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, blir Thailands nya ledare.

Hennes parti gick mot en jordskredsseger i dagens val.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva erkände sig tidigt besegrad.

Med 94 procent rösterna räknade stod det klart att Thailands nya premiärminister är Yingluck Shinawatra och att hon ska leda en majoritetsregering. Hon ledde med 261 av parlamentets 500 platser.

Dagens val i Thailand var lika mycket en kamp mellan landets två största partier, Demokraterna och Pheu Thai, som en kamp mellan den förre premiärministern Thaksin Shinawatras anhängare och motståndare – rödskjortorna och gulskjortorna.

Valet är det andra sedan han avsattes i en militärkupp 2006. På grund av de korruptionsanklagelser som riktas mot honom i Thailand lever Thaksin Shinawatra i dag i exil i Dubai, men har trots det fortfarande starkt stöd av de så kallade rödskjortorna hemma i Thailand. Elaka rykten gör gällande att oppositionens premiärministerkandidat, Thaksin Shinawatras lillasyster Yingluck Shinawatra, i själva verket bara är hans marionettdocka.

Erkänner sig besegrad

När 56 procent av rösterna hade räknats höll Pheu Thai 251 av 500 platser i parlamentet. Samtidigt höll Demokraterna, det nuvarande regeringspartiet, 167 platser, rapporterade valkommissionen enligt Reuters.

Nu erkänner sig demokraternas ledare, premiärminister Abhisit Vejjajiva, besegrad, rapporterar AP.

– Det är ett ganska väntat resultat. Thaksin Shinawatra har byggt sin popularitet på bättre villkor för fattiga, och de är många, framförallt i de norra delarna av landet. Även om hans syster formellt kommer att styra är det han som håller i taktpinnen, säger Aftonbladets utrikesreporter Wolfgang Hansson.

"Kan sluta med ny militärkupp"

Att ett tydligt valresultat skulle borga för politisk stabilitet tror inte Wolfgang Hansson.

– Det här innebär förmodligen nya bråk eftersom rödskjortorna kommer tillbaka till makten, vilket etablissemanget inte vill. Det kan sluta med en ny militärkupp. Dessutom är det troligt att rödskjortorna vill hämnas på den nuvarande regimen.

– Jag vill tacka alla som har röstat, sade Yingluck, uppger AFP.

Den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra har redan ringt från Dubai för att gratulera sin syster. Mycket tyder på att det inte dröjer länge innan han är tillbaka i Thailand.

– Kommer hon till makten skulle jag bli oerhört förvånad om inte Thaksin kommer tillbaka till Thailand inom några månader, säger Wolfgang Hansson.