UD bekräftar: Två svenskar fängslade i Etiopien

1 av 2
Johan Persson.
NYHETER

På måndagseftermiddagen bekräftade UD att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har gripits i regionen Ogaden i Etiopien.

– De visste att det var farligt och att de tog en risk, säger Anna Roxvall som delar kontor med de båda journalisterna i Stockholm.

Journalisterna Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 30, anlände till regionen Ogaden i Etiopen den 27 juni. I fredags greps de av den etiopiska armén.

– 15 beväpnade rebeller dödades och sex skadades. Två svenska journalister fick lättare skador i samband med insatsen, säger Shimelis Kemal, talesman för etiopiska regeringen, till Reuters.

Enligt Kemal har svenskarna fängslats, men fått vård för sina skador.

Skulle rapportera om situationen

Persson och Schibbye befann sig i Etiopien på frilansuppdrag inbäddade med ONFL, Ogadens nationella befrielsefront, för att rapportera om situationen i regionen. Ogaden är ett konfliktområde som egentligen är stängt för journalister.

– De har hört många historier från civila som flytt undan den etiopiska regimen. De ville veta om flyktinghistorierna stämde, säger Anna Roxvall.

Hur har det gått för tidigare journalister som gripits av militären?

– De har inte behandlats trevligt men haft sina liv i behåll och fått allt sitt material förstört. Jag hoppas att de förstår att de inte kan ge sig på journalister. De är där för att rapportera, inte delta i konflikten, säger Roxvall.

ONFL-gerillan har stridit för självständighet i regionen i över 30 år.

UD letar efter svenskarna

Polisen, Utrikesdepartementet och männens anhöriga är underrättade om försvinnandet. Och i dag började arbetet med att försöka hitta männen.

– Vi har tagit kontakt med vår ambassad på plats som får titta vidare på det här. Det är ju ett område som det är svårt att få information ifrån, säger Cecilia Juhlin, pressinformatör på UD.

Sedan tidigare avråder UD svenskar från att resa till området.

Först på måndagseftermiddagen bekräftade UD att svenskarna har frihetsberövats.

– Det är allt vi vet i nuläget, säger Kent Öberg, på UD:s presstjänst.