Dussinkopian var en Da Vinci

"Skulle lätt gå för 1,2 miljarder"

NYHETER

1958 såldes den för 45 pund på auktion.

Då trodde man att tavlan var en simpel kopia.

I själva verket är det en äkta Leonardo Da Vinci – som kan vara värd över en miljard kronor.

Äkta vara.

När tavlan "Salvator mundi", eller "Världens frälsare", såldes på den kända auktionsfirman Sotheby's 1958 gick den för 45 pund, vilket i dag motsvarar cirka 450 kronor. Då trodde man att det var en kopia som hade målats av Giovanno Boltraffio, en gång elev hos Leonardo Da Vinci.

Nu visar det sig att det är mästaren själv som har målat tavlan, skriver Daily Mail.

I höst ska National Gallery i London anordna en av världens hittills mest omfattande Da Vinci-utställningar. Inför den flögs förra året en internationell expertgrupp till London för att bedöma tavlan.

"Såg direkt att det var ett Da Vinci-verk"

En av experterna var den Milanobaserade professorn Pietro Marani.

– Det här är väldigt spännande. Vi fick en dag på oss att studera den och det var all tid vi behövde. Vi såg direkt att det var ett Da Vinci-verk, säger han till Daily Mail.

– Det finns många kopior av den här tavlan och bland Da Vincis elever var det väldigt populärt att måla av den, men den här har han tveklöst gjort själv, färgerna är underbara. Det blåa och det röda i målningen är väldigt lika färgerna i "Den sista måltiden".

I dag ägs målningen av Robert Simon Fine Art i New York, som inte vill kommentera de nya uppgifterna. Det troliga är att de köpte den på en utförsäljning 2004.

– Vi har blivit ombedda att inte säga någonting. Ägarna är väldigt måna om att det här inte kommer ut, säger Marani.

"Värd 1,2 miljarder"

– På den öppna marknaden skulle tavlan lätt gå för 120 miljoner pund (cirka 1,2 miljarder kronor). Den är unik, något sådant här har inte hänt på decennier, säger en källa som står nära expertpanelen till Daily Mail.

Leonardo Da Vinci började måla tavlan 1506, på beställning av den franske kungen Ludvig den XII, och blev färdig sju år senare. Tavlan har även tillhört de engelska kungarna Karl I och Karl II.

ARTIKELN HANDLAR OM