– Vi förstod inte vidden

NYHETER

Sven Otto Littorin berättade redan för ett år sedan om sina riskabla sexkontakter på nätet.

Nu erkänner en källa inom regeringskansliet – ingen tänkte på risken för utpressning:

– Vi förstod inte vidden av det då.

Efter att Aftonbladet konfronterat Sven Otto Littorin med frågor om han köpt sex förra året utbröt panik i regeringens absoluta toppskikt.

Sven Otto Littorin flydde undan Aftonbladets reporter och gömde sig resten av kvällen på Visby Hotell. Men där förhördes han i stället av sina kollegor.

Erkände under förhöret

Inledningsvis var det Moderaternas dåvarande partisekreterare Per Schlingmann och Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius som pressade ministern.

Senare kallades statssekreteraren och Reinfeldts närmaste man HG Wessberg in.

Flera oberoende källor berättar att Littorin vid minst två tillfällen under kvällen berättade att han sexchattade med okända personer på nätet.

Förnekade sexköp

Enligt en källa ska han ha uttryckt det som att han ägnat ”en del” tid på sexforum. Men ingen förstod omfattningen eller riskerna i hans handlande.

– Det hade vi ingen aning om. Vi förstod inte vidden av det då, säger en källa i regeringskansliet.

Frågorna under kvällen kretsade kring huruvida han någon gång betalat för sex, vilket han förnekade gång på gång.

”Inte olagligt”

– Efteråt sa vi att det kan vara omoraliskt att sexchatta, men inte olagligt och det var det vi fokuserade på. Sen agerade vi efter det, berättar en person i statsrådsberedningen.

Enligt denne var det ingen som tänkte på att Littorin exponerat sig själv och därmed hela regeringen för stora risker genom sitt agerande.

– Nej, det reflekterade vi inte över. Det här med att det kan finnas utpressare bakom var helt okänt åtminstone för mig.