Här bryts tystnaden

Fredrik Reinfeldt: Vi kände inte till någonting

NYHETER

ALMEDALEN. Till slut bröt Fredrik Reinfeldt (M) tystnaden om Littorin-affären.

Men han vill knappt ta i historien med tång – och vägrar att berätta om han fortfarande har kontakt med sin tidigare nära vän.

– Det har jag ingen anledning att gå in på, säger statsministern.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
”SKA HA GOTT OMDÖME” Statsminister Fredrik Reinfeldt svarade i går för första gången på frågor sedan Aftonbladets nya avslöjande om Littorins riskfyllda sexchattande. ”Min bedömning när det gäller alla statsråd är att de ska följa svensk lag och ha ett gott omdöme. Det där måste man pröva från fall till fall”, säger Reinfeldt.

I lördags avslöjade Aftonbladet att före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sexchattat med utpressare som utgett sig för att vara unga kvinnor på nätet och därmed utsatt sig och regeringen för en stor säkerhetsrisk. Allt detta samtidigt som han var statsråd.

Efter Moderaternas pressträff inför statsministerns tal i Almedalen i går fick Aftonbladet slutligen ställa de frågor till Reinfeldt som vi velat ställa sedan i lördags. Då distansierade han sig återigen från sin tidigare vän och svarade undanglidande på flera frågor. Och hans presschef försökte flera gånger att avbryta intervjun.

Littorin berättade

Enligt källor till Aftonbladet ska Littorin ha informerat flera moderattoppar, däribland statsministern, om sina aktiviteter på nätet i samband med sin uppmärksammade avgång under Almedalsveckan förra sommaren.

Men på frågan om han känt till sexchattandet hänvisade Reinfeldt i stället till Littorins presskonferens, som ägde rum för ett år sedan, strax efter att Aftonbladet konfronterat den numera avgångna ministern.

– Vi kände inte till någonting då och Littorin har för ett år sedan angett varför han avgått. Han har gett samma svar till mig.

Vad har ni gjort från regeringens håll för att utreda uppgifterna om Littorins sexchattande?

– Min bedömning när det gäller alla statsråd är att de ska följa svensk lag och ha ett gott omdöme. Det där måste man pröva från fall till fall. Men min utgångspunkt är att han har begärt att få lämna sin post och han har angett skälen för det.

Har ni kontaktat Säkerhetspolisen gällande Littorin?

– Jag har ingen anledning att gå in på det.

Fick inte IP-nummer

I slutet av förra året begärde Aftonbladet att få ut IP-adresser från Regeringskansliet, för att utreda om Littorin har använt sin tjänstedator för att chatta med unga kvinnor på sexsajter. Fredrik Reinfeldt var den som skrev under beslutet – som var ett avslag.

– Det var baserat på en säkerhetsbedömning. Det finns en risk att man med den typen av uppgifter kan kartlägga ett enskilt statsråds arbetsmetoder på ett sätt som står i kontrast med rikets säkerhet.

Aftonbladets uppgifter visar att Littorin sökt sexuella kontakter med folk på nätet, i ett fall en 15-årig flicka. Hur ser du som statsminister på det?

– Alla statsråd måste följa lag och visa gott omdöme. Brister de i omdöme kan det leda till den yttersta konsekvensen att denna får avgå.

Men du har inte svarat på frågan hur du reagerar?

– Jag försöker förhålla mig till det som är mitt ansvar, att ange grunden till varför ett statsråd har avgått och det gjorde jag för ett år sedan.

Har du haft kontakt med Sven Otto Littorin?

– Det har jag ingen anledning att gå in på.

FAKTA

Alla turer kring Littorin-affären

■ ■ I juni förra året fick Aftonbladet tipset från Anna, 30, som skrev att hon hade sålt sex till bland annat arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. När Aftonbladet konfronterade Littorin med uppgiften svarade han ”näe” och vägrade sedan att kommentera mer. Dagen efter, den 7 juli, avgick han som arbetsmarknadsminister. Aftonbladet publicerade Annas berättelse. Senare dementerade Littorin sexköp i DN.

■ ■ Nu, ett år senare, har Aftonbladet avslöjat att Littorin sexchattat, bland annat med ”klara86”, i själva verket en manlig utpressare.

■ ■ Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa i går att regeringen inte kände till något om Littorins aktiviteter på nätet.