Låg död – i folkdräkt

Polisen söker vittnen

Foto: JERKER IVARSSON
UTREDER MORD Det har gått fyra dagar sedan kvinnan hittades i villaidyllen i Borlänge. Polisen vet inte vad som har hänt men har inlett en förundersökning om mord.
NYHETER

BORLÄNGE. Det mystiska dödsfallet förbryllar hela bygden.

Den 21-åriga kvinnan var klädd i folkdräkt när hon hittades död nedanför vattentornet i villaidyllen i Borlänge.

– Vi står på noll. Vi vet varken ut eller in just nu, säger Sven-Åke Petters. Vi vädjar om iakttagelser, presstalesman vid polisen i Dalarna.

Foto: JERKER IVARSSON
Ingenting tyder på att 21-åringen, som studerade till sjuksköterska, varit nedstämd. ”Man vart riktigt glad och uppåt när man var kring henne”, säger en kollega.

Två förbipasserande hittade den döda kroppen nedanför en 30 meter hög klippvägg intill vattentornet i fredags eftermiddag i stadsdelen Forssa i Borlänge. Den 21-åriga kvinnan var klädd i folkdräkt och hade skador på kroppen.

– Om hon har fallit nerför branten är det en trolig dödsorsak. Men det gör det lite misstänkt, hur hon i så fall kommit över det staket som finns däruppe. Om hon varit där uppe själv eller om hon fått hjälp, säger Sven-Åke Petters.

Nu går polisen ut med en vädjan - hör av er med iakttagelser som kan kopplas till händelsen. Ett vittne har sett kvinnan vid 6-tiden på fredag morgon vid en av entréerna till festivalen Peace and love.

Har du sett henne?

Kvinnan hade på sig en iögonfallande klädsel under natten. Det får polisen att tro att fler måste har observerat kvinnan före och efter den angivna klockslaget inom festivalområdet eller i de närbelägna områdena.

Enligt polisen bar kvinnan en österrikisk folkdräkt som bestod av en mörkblå kjol, grönt förkläde, vit blus och röd väst.

Pluggade i Falun

Polisen har inlett en förundersökning om mord. Trots att det nu gått fyra dagar har polisen fortfarande ingen aning om vad som kan ha hänt kvinnan.

Obduktionsrapporten beräknas blir klar de närmsta dagarna.

– Vi har pratat med anhöriga för att försöka kartlägga bilden kring henne, säger Sven-Åke Petters.

Ingenting tyder på att den 21-åriga kvinnan, som studerade till sjuksköterska på högskolan i Falun, varit nedstämd. Snarare tvärtom.

– Bilden av människan verkar vara att hon var en skötsam och gladlynt tjej, säger Sven-Åke Petters.

Vid sidan av studierna arbetade kvinnan på ett lager. På hennes arbetsplats är personalen i chock.

En kollega kallar händelsen mystisk och tragisk och berättar att 21-åringen alltid var glad och positiv på jobbet.

– Man vart riktigt glad och uppåt när man var kring henne. Det är tomt utan henne på lagret. Ovissheten är värst, att inte veta vad som egentligen hänt, säger kollegan.

”En fin vän”

Det sommargröna området kring vattentornet i utkanten av Borlänge är avspärrat med en flera hundra meter lång polistejp.

Vänner och anhöriga som väntar på svar om vad som hänt kvinnan har lagt blommor och små brev på minnesplatsen.

– Hon var en fin vän och en bra person, säger en av kvinnans vänner som tagit sig dit.