– Svenskarna har troligtvis torterats

Förda till staden Addis Abeba

Foto: privat
Kan ha torterats Martin Schibbye, 30 och Johan Persson, 29 kan ha blivit torterade av etiopisk polis tror en talesman för rebellrörelsen ONLF.
NYHETER

De två svenska journalister som greps i Etiopien kan ha utsatts för övergrepp i häktet.

– Jag tror att de redan har utsatts för tortyr, säger Mohamad Hussein, som bor i Sverige och jobbar för rebellrörelsen ONLF.

I dag förs svenskarna till huvudstaden Addis Abeba.

I eftermiddags kom det nya uppgifter om de fängslade svenskarna, Martin Schibbye och Johan Persson, i Etiopien. De har av någon anledning förts från Ogaden till landets huvudstad, Addis Abeba, av etiopiska myndigheter.

– Det är för vidare rättslig utredning, men oklart varför dom förts just dit. Nu har det övergått från delstatlig till federal jurisdiktion. Vi har fortfarande ingen information om anklagelsepunkterna, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Sveriges ambassadör, Jens Odlander, är även han på väg till Addis Abeba. UD har bett om att få tillträde till svenskarna direkt efter ankomst till huvudstaden.

– Troligtvis färdas de med bil, men det är oklart om de kommit fram. Vi vet bara att de flyttats, säger Linn Duvhammar.

Kan ha torterats

Martin Schibbye och Johan Persson har sedan i fredags suttit fängslade i området Ogaden i östra Etiopien och kan redan ha utsatts för tortyr i häktet. Det säger Mohamad Hussein, representant för Ogadens nationella befrielsefronts utrikesavdelning och boende i Sverige sedan flera år.

– Jag tror att svenskarna behandlas dåligt. De vi vet är att Etiopien använder stränga lagar för att pressa journalister och stoppa yttrandefriheten, säger Mohamad Hussein till Sveriges radios P1 Morgon.

Kan de utsättas för tortyr?

– Jag tror att de redan har utsatts för tortyr och övergrepp.

"Inga sådana uppgifter"

Men svenska UD har inte fått någon information om att svenskarna skulle ha torterats.

– Det borde de i så fall ha meddelat vår ambassadör när han träffade dem i går, tycker man, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Inte heller Anna Roxvall, Martin Schibbyes och Johan Perssons kollega och kontaktperson i Sverige, tror att de har blivit torterade.

– Jag har inga sådana uppgifter. Så vitt jag vet har inte västerländska journalister i Etiopien torterats tidigare, så vi får hoppas att regimen förstår att det inte ligger i deras intresse att göra det den här gången heller, säger hon.

Inbäddade

Ogadens nationella befrielsefront, ONLF, bildades 1984 och jobbar för ett större självstyre. Sedan dess har organisationen legat i konflikt med den etiopiska militären.

Svenskarna hade tagit sig in i Ogaden via Somalia och skulle som inbäddade journalister hos ONLF rapportera om konflikten i området.

Väntas ställas inför rätta

– Vi skyddar journalister med allt som står till förfogande, men i det här fallet kan jag inte bekräfta om journalisterna var i ONLF:s händer innan de blev gripna, säger Mohamad Hussein.

Senare i dag kan svenskarna komma att ställas inför rätta i etiopisk domstol.

– Vi förväntar oss att de ska framträda i rätten i dag, säger Mekbib Mengesha vid Etiopiens generalkonsulat i Stockholm till TT.

Han kan inte säga vad domstolsförhandlingen går ut på eller vilka anklagelser som riktas mot svenskarna.

– Det vet bara rätten.