”Låt rökarna köpa cigaretter på recept”

Nytt förslag vill förbjuda rökning i alla offentliga områden, inklusive trottoarer och parker

NYHETER

Förbjud cigaretter i vanliga butiker och låt rökarna gå till apoteket – och handla mot recept.

Så vill Islands förra hälsominister få sin ö att fimpa för gott.

– Målet är att skydda barn och unga och hindra dem från att börja röka, säger Siv Fridleifsdottir från liberala Framstegspartiet, till brittiska tidningen The Guardian.

Fridleifsdottir, hälsovårds- och trygghetsminister 2006–07, har ställt sig bakom ett förslag som det isländska alltinget ska debattera efter sommaruppehållet, med kraftiga inskränkningar vad gäller rökande och tobaksförsäljning. Inom en tioårsperiod vill förslagsställarna förbjuda rökning i alla offentliga områden, inklusive trottoarer och parker. Rökning ska också förbjudas i bilar där barn färdas. Och endast på apoteket ska cigaretter få säljas – inledningsvis endast till personer över 20 år. Därefter bara mot recept, utskrivna av läkare.

Missbrukare

Vid det läget ska Island enligt planen ha hamnat i en situation där rökning klassas som sjukdom.

– Vårt förslag innebär att rökare som får recept kommer att diagnostiseras som missbrukare, säger läkaren Thorarinn Gudnason, ordförande i Islands hjärtförbund, till The Guardian.

Han vill också klassa nikotin som ett beroendeframkallande ämne och själva cigaretterna som medicin.

– Det innebär att de skulle behöva gå igenom samma rigorösa tester som andra droger och läkemedel. Jag tvivlar på att cigarretter skulle kunna komma ut på marknaden i dag, nu när vi känner till bieffekterna: lungcancer, hjärtattacker, kol, säger Gudnason.

Seriöst förslag?

Anna Baldursdottir, politisk rådgivare hos den nuvarande hälsovårdsministern Gudbjartur Hannesson, är dock tveksam till att de drastiska åtgärderna verkligen behövs.

Island är redan ett av de länder i Europa som röker minst. Bara 15 procent av befolkningen är rökare, jämfört med 30 procent för 20 år sedan.

– Siv Fredleifsdottir är en mycket seriös politiker och det här förslaget är mycket seriöst. Men om det verkligen kommer att bli lag vet jag inte. Jag tvivlar på det, säger Baldursdottir.

TT-Ritzau