Sonen lever under dödshot

Har skyddad identitet efter utpekandet

Lät sonen bära skulden Sonens resning i fallet ledde till att Hovrätten nu, sex år senare, dömer föräldrarna Raoof Atai och Leyla Atai till tio års fängelse och utvisning.
NYHETER

I dag dömdes Raoof Ataei och Leyla Ataei för mordet på 20-årige Abbas Rezai.

Utan den 23-årige sonens utpekande hade de fortfarande gått fria.

Nu lever han med skyddad identitet och är hotad till livet.

Ända sedan den dag då sonen valde att ta tillbaka sitt erkännande och istället peka ut föräldrarna som Abbas Rezais mördare lever han under dödshot.

– Han har skyddade uppgifter och det har han haft hela tiden sedan det här började. Hotet är ju inte på något sätt undanröjt i och med domen, säger Helena Karlsson, sonens advokat.

Tog tillbaka erkännandet

Sonen dömdes först till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning för mordet. Han var då bara 17 år och erkände att det var han som hade tagit Abbas Rezais liv. Straffet är nu avtjänat och utvisningen skulle träda i kraft. Men istället tog fallet en drastisk vändning. Sonen tog plötsligt tillbaka sitt erkännande och pekade ut föräldrarna som de verkliga mördarna.

Farman Sediq är föreläsare och utbildare på organisationen Sharaf hjältar som arbetar mot hedersförtryck. Han tror att erkännandet kommer efter att sonen fått perspektiv på händelsen.

– Enligt hans berättelse har han tagit avstånd från sina föräldrar och då är det lättare att också ta avstånd från det som har hänt. Jag tror det är möjligt att han har blivit påverkad av människor runt omkring honom som kan ha fått honom att vilja berätta. Kanske har det kommit när han har suttit inne på ungdomsvården och han verkligen har fått prata om allt, säger han.

Kan yrka på skadestånd

Domen som kom i dag friar sonen från mordmisstankar, men han dömdes för medhjälp. Hovrätten anser dock att hans medverkan varit liten, och han döms till ett år och fyra månaders sluten ungdomsvård. Ett straff som inte kommer att behöva avtjänas eftersom han redan suttit fängslad i fyra år.

Helena Karlsson berättar att hon ännu inte pratat med sin klient om ett eventuellt skadestånd för den tid han suttit av som felaktigt dömd.

– Det har inte varit det väsentliga i det här, det får vi ta ställning till framöver, säger hon.

Vill bli respekterad

Sonen kommer inte att utvisas utan får stanna kvar i Sverige. Men med en splittrad familj och dödshot hängande över sig är det ännu osäkert hur hans liv kommer att se ut efter tisdagen.

– Han hoppas ju att han ska bli respekterad och att han ska få ro omkring sig. Han vill kunna leva ett så normalt liv som möjligt efter vad som är möjligt efter det här, säger Helena Karlsson.

– Det som är mest positivt nu är att man har lyssnat på honom och att han har fått möjlighet att redogöra för vad som hände och hur situationen i familjen var vid den här tidpunkten.

Farman Sediq tror att sonen på sikt kan komma tillbaka till ett mer normalt liv, men att det beror mycket på omgivningen.

– Det kommer att ta jättelång tid att komma tillbaka. Släkten kommer att se honom som ett svart får och han kommer att vara ganska ensam. Så han behöver människor runt omkring sig som stöttar honom i att han har gjort rätt nu. Sen vet man inte om syskonen stöttar varandra och kanske i framtiden kan vara en familj, säger han.