Gigantisk tempel- skatt hittad i Indien

Fynden är värda minst 140 miljarder kronor

NYHETER

De underjordiska valven i 1500-tals templet i Kerala dolde sig skimrande dyrbarheter i massor.

Guld, diamanter, rubiner och juveler har hittats.

Tillsammans är fynden värda minst 140 miljarder kronor.

Som en film De som hittade skatten fick vara med om något som annars är förunnat hjältar på vita duken, som Indiana Jones.

1500-tals templet Sri Padmanabhaswamy i delstaten Kerala i sydvästra Indien är redan känt för sina erotiska statyer och utsmyckningar, men nu är det även landets rikaste. De glimrande upptäckterna gjordes under en inventering som skedde efter att en advokat kritiserat den dåliga stöldsäkerheten i templet.

Fler skatter kan hittas

Bland skatterna finns kokosnötter i guld, ett guldrep, en gyllene båge, en mycket utsmyckad staty av den hinduiska guden Vishnu, guldpengar i massor, diamanter och ädelstenar till ett värde av omkring femhundra biljoner indiska rupier, alltså 140 miljarder kronor, skriver dailymail. Men då har alla sju valv ännu inte letats igenom. Fler skatter kan komma att hittas i det sista valvet som tillhörde den forna kungafamiljen i det gamla Travancore-riket och som varit stängt i nära 140 år.

– Det verkliga värdet på tillgångarna som hittills hittats är mycket större än vad som sagts, sade C S Rajan, pensionerad domare och medlem av den sjumannakommitté som undersöker valven, på tisdagen, uppger TT.

Gåvor och mutor

Fynden beskrivs som såväl gåvor till templet som skatter, gåvor och mutor till de forna regenterna.

– De rikedomar som plundrats från erövrade riken förvarades också i templet, säger historikern Rajan Gurukkal till tidningen The Mail.

Historiker har velat att skatterna ska doneras till museer men myndigheterna menar att de tillhör templet. Extra poliser vaktar nu det värdefulla templet.

– Nu när det är känt för världen att Padmanabhaswamy-templet har skatter värda biljoner rupier har vi beslutat att ge det maximal säkerhet, säger Jacok Punnoose, polischef i Kerala enligt Dailymail.

ARTIKELN HANDLAR OM