Robotdräkten ger superkrafter (typ)

Gör att man kan bära 200 kilo på ryggen

1 av 5
Seiji Uchidas dröm har alltid varit att få beundra det franska klostret Mont-Saint-Michel. Nu har drömmen blivit sann.
NYHETER

Drömmer du om att bli den förste riktiga Iron Man eller Robocop?

Här är robotdräkten som ger dig supermänskliga (nåja) krafter.

Många är vi som drömt om att få ikläda rollen som superhjälte och utöva stordåd runt om i världen. Här är uppfinningen som tar drömmen ett steg närmare verklighet.

Robotdräkten monteras på en persons rygg, armar och ben och med ett par stavar till hjälp kan den tilltänkte supermänniskan lyfta upp till 200 kilo på sin rygg.

Läser hjärnsignaler

Till köpet på allt läser dräkten av ens hjärnsignaler och följer personens muskelrörelser för att flytta kraften där den kommer att behövas.

För 49-årige Seiji Uchida har dräkten hjälpt honom att få sin dröm i uppfyllelse. Dock är det inte han som är i dräkten, utan ligger på sin väns rygg. Med hjälp av robotdräkten kunde den rörelseförhindrade Uchida för första gången skåda utsikten från det franska klostret Mont-Saint-Michel.

Att besöka det populära turistmålet har länge varit hans högsta önskan, men en motorcykelolycka för 20 år sedan gjorde det omöjligt.

Ett drömmål

– Det var en dröm att komma hit. Klättringen upp är väldigt svår för någon som sitter i rullstol, säger Uchida enligt AFP.

Tillsammans med sin fru och fyra barn besökte han franska Bretagne och klostret under tisdagen. På sin väns rygg kunde han äntligen få uppleva kliven upp för klostrets stentrappor.

– Jag ville visa mina barn att du även med ett handikapp kan genomföra vad du vill.