Tidernas mest vågade kupp

Så gick inbrottet i Gotabanken till – lyssna på premiären av Aftonbladets krimpodcast

1 av 3 | Foto: Foto: SCANPIX
TOG SIG IN GENOM TAKET Gotabanken i Alby var 1992 skådeplats för ett av de mest avancerade inbrotten någonsin i Sverige. Nu bjuder Aftonbladet på en podcast där hela historien berättas.
NYHETER

Det var ett brott, som hämtat ur en film.

Rififi-kuppen mot Gotabanken i Alby 1992 är den första delen i Aftonbladets stora sommarsatsning ”Historien om ett brott”.

– Man förundras över att gärningsmännen över huvud taget kommer på idén, säger Kristofer Hansson, en av de som gjort Aftonbladets podcast om kuppen.

Aftonbladets rättsredaktion har tillsammans med Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, som ligger bakom radiosuccén P3 Dokumentär, fördjupat sig i fem olika brottsfall.

–Dokumentärerna ger helt nya möjligheter att fördjupa sig i svensk kriminalhistoria, säger Aftonbladets redaktionschef Markus Gustafsson.

Klockan var strax före fyra på natten mot den 8 augusti 1992 när vibrationslarmet gick på Gotabanken i Alby.

En väktare åkte till banken, sökte igenom den utan at hitta något, och åkte sedan därifrån.

”Kretsen blev snäv”

Ett knappt dygn senare gick larmet igen, och sedan igen och igen. Hela helgen.

– Alla omständigheter kring larmet i banken är minst sagt häpnadsväckande. Det är mycket tack vare larmbolagets försumlighet som kuppen över huvud taget lyckades, säger Kristofer Hansson.

På måndagen, när bankpersonalen kom till arbetet upptäckte det vad som hänt – tjuvar hade tagit sig in genom taket och ner i bankvalvet.

Bytet blev enormt.

Hur hade det gått till? Vilka var tjuvarna? Och varför hade ingen upptäckt vad som höll på att ske under hela helgen?

Polisens frågor var många.

Trots att tre personer snabbt kunde gripas saknades bytet – och efter fyra månader släpptes de misstänkta ur häktet – det fanns inte bevis nog får att åtala dem. Men utredningen fortsatte.

Och sakta men säkert kom man närmare och närmare gärningsmännen.

– Den här utredningen är ett lysande exempel på hur hederligt polisarbete lönar sig i längden. Man vänder på varje sten och ingen pusselbit är för liten för att gås till botten med, säger Kristofer Hansson.

Berättar själva

1994 greps fem personer.

Men var det här slutet på utredningen? Hade man rätt gärningsmän? Var fanns bytet?

Ladda ner Aftonbladets podcast ”Historien om ett brott” och hör de inblandades egna ord om det som hände, det som inte hände, och det som borde ha hänt.