Åtalad för mord på dottern – friad

Ett av USA:s mest uppmärksammade rättsfall har fått sin lösning

1 av 3 | Foto: AP
Tillsammans En bild av Casey Anthony och hennes dotter Caylee. Bilden visades upp under rättegången.
NYHETER

Folk campade utanför rättssalen och nästan alla väntade på en fällande dom.

Men när domen lästes upp stannade hela USA.

Casey Anthony, 25, friades för mordet på sin dotter Caylee, 2.

Casey Anthonys ögon var fyllda med tårar och hennes läppar skakade när domen lästes upp sent i natt svensk tid. Först en gång: ”Inte skyldig. Sen en andra gång: ”Inte skyldig.” Och slutligen en tredje gång: ”Inte skyldig till att ha mördat sin tvååriga dotter”.

Enorm uppmärksamhet

”Cayleefallet” har väckt enorm uppmärksamhet och mediebevakningen har jämförts med den i samband med rättegången mot idrottsmannen och skådespelaren O.J. Simpson 1995.

I samband med rättegången har folk campat utanför domstolen i Orlando för att kunna följa fallet på plats.

Tvååriga Caylee hittades död i ett skogsområde i december 2008. Hon hade då varit försvunnen i flera månader.

Misstankarna riktades snabbt mot hennes mamma Casey Anthony, 25.

Anmäldes försvunnen

Casey Anthony hade flera gånger uttryckt ånger över att ha fått Caylee. Inför sina vänner kallade hon sin dotter ”den lilla snuskungen”.

Till en början bodde de två hemma hos Casey Anthonys föräldrar i Florida. Men strax innan Caylees treårsdag bestämde hennes mamma att de skulle flytta till ett eget hus.

Efter att i över en månads tid förgäves försökt att få träffa sitt barnbarn anmälde flickans mormor – Cynthia Anthony – Caylee försvunnen.

När den lilla flickans kvarlevor hittades sa Casey att en barnvakt hade försvunnit med barnet och Casey i stället för att ringa polisen valde att leta efter barnet själv i en månad.

Ändrade sina berättelse

Sedan ändrade hon berättelsen och sa att hon hade hittat sin dotter drunknad i poolen, men var för rädd för att anmäla händelsen till polisen.

Men bevisen mot Casey var många. På hennes dator hade någon surfat efter information kring nackskador, vapen och kloroform. Och i hennes bil hittades spår som kunde komma från en död människa.

Åklagarna menande att Casey försökte söva sin dotter för att hon själv skulle kunna gå ut och festa.

Under slutpläderingarna i går var nästan alla, inklusive Casey själv, säker på att hon skulle dömas för mord. Ett brott som skulle kunna ha gett henne dödsstraff.

"En läxa"

Rätten dömde endast Casey för att ha ljugit under ed i fyra fall. Det kan ge henne ett fängelsestraff på fyra års fängelse, men eftersom hon redan suttit fängslad i tre år kan hon gå helt fri. 

– Vi hoppas att det här blir en läxa till dem som med okunskap under tre års tid har ägnat sig åt att gå domen i förväg. Jag blir äcklad av de advokater som gått ut i tv och tidningar och uttalat sig säkert över ett rättsfall de inte vet ett dugg om, sa Caseys advokat Cheney Mason till pressen efter rättegången.

Ute på gatorna fortsatte hysterin kring mordet. Flera demonstranter protesterade och visade sin ilska genom att skandera ”Rättvisa åt Caylee”.

Försvaret firade den friande domen på en närliggande restaurang. När demonstranterna samlades utanför lokalen syntes advokaten Cheney Mason i fönstret med sitt ena långfinger höjt mot demonstranterna, uppger AP.