Vi bjuder på 5 krimsändningar

NYHETER

”Gotabankskuppen” sänds 6 juli

Tidigt en lördagsmorgon 1992 går larmet vid Gotabanken i Alby. En väktare beordras ut men hittar inget misstänkt. Samma sak upprepas morgonen därpå. Polis, brandkåren och vaktbolag rycker ut. De tror att larmet är trasigt. I själva verket håller en grupp tjuvar andan ovanpå valvet – som ingen har undersökt. De har borrat sig in igenom betongtaket och börjar sedan systematiskt att bryta upp 450 bankfack i den största och fräckaste rififi-kuppen i Sverige någonsin.

Av: Kristofer Hansson och Anders Johansson.

”Fallet Maria Kisch” sänds 13 juli

I slutet av november 1998 gör två män en makaber upptäckt vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Vad som först ser ut som en guppande boj visar sig vara bålen av en styckad manskropp.

Polisens dykare gör snart nya fynd, det ena ruskigare än det andra. Mannen har plågats, mördats, styckats och hans huvud har sedan tillagats i hög temperatur.

Men det som utmärker fallet är inte enbart det hänsynslösa våldet. Spåren leder utredarna till Sveriges första kvinnliga styckmördare, Maria Kisch.

Av: Kristofer Hansson och Martin Ekelund

”Ioan Ursut” sänds 20 juli

Det första liket påträffas i maj 1986 då en illa åtgången kropp flyter upp i Sydhamnen i Helsingborg. Det är startskottet för de så kallade Rumänmorden som ska gäcka polisen under en lång tid framöver. Centralfigur i härvan är Ioan Ursut som för polisen nu pekar ut var fler kroppar ligger nergrävda, bara ett stenkast från semesterfirare och badgäster. Han vet uppenbarligen en hel del om morden, men trots detta tvingas polisen till slut att lägga utredningen åt sidan i brist på bevis. I stället ska allmänheten få stifta bekantskap med en helt annan sida av Ioan Ursut: Mästerrymmaren, som upprepade gånger lyckas ta sig ut från landets mest välbevakade fängelser.

Av: Fredrik Johnsson och Eric Tagesson

”Miró-svindeln” sänds 27 juli

I slutet av 80-talet upplever den svenska finansmarknaden en ny guldålder. Även konstbranschen dras med i det ekonomiska uppsvinget och auktionshusen slår nya försäljningsrekord. Men plötsligt börjar falsk konst dyka upp i allt större omfattning. Polisens bedrägerirotel i Stockholm inleder jakten på förfalskarna men det är bara toppen på isberget. Nätverket visar sig ha internationella förgreningar och förfogar över falsk konst i miljardklassen.

Av: Kristofer Hansson

”Örebromannen ”sänds 3 augusti

Under flera år hålls Örebros kvinnor i skräck av en serievåldtäktsman, Örebromannen. Han kommer på cykel i skydd av mörkret och överfaller sina offer bakifrån, med mycket våld och dödshot.

Ett trettiotal poliser jobbar med jakten på den brutale våldtäktsmannen men signalementet de har att gå på är vagt och listan på offer växer. Det här är historien om Örebromannen, Sveriges genom tiderna värste serievåldtäktsman och hur polisen till slut avslöjade vem han är.

Av: Kristofer Hansson och Linda Hjertén

Aftonbladet