Så hittar du den billigaste bensinen

Apparna och sajterna som guidar dig rätt

1 av 3 | Foto: Lina Boström Einarsson
pendlare Helen Lane, 36, pendlar dagligen från Stockholm till jobbet i Järna och snart är det dags för en tredagars bilresa till Småland. ”Bilen är viktig för mig, men bensinen är en stor utgift. Jag skulle använda en bensinapp”, säger hon.
NYHETER

GPS:en är inte den enda elektroniska medhjälparen du har på årets bilsemester.

Här är apparna och sajterna som hjälper dig hitta fram till Sveriges billigaste bensin.

Bensinpriset är en djungel. Varje bensinbolag har sina riktpriser som varierar från ena dagen till den andra - samtidigt som varje enskild bensinstation kan sätta sina egna priser för att konkurrera lokalt, vilket innebär att priset kan variera stort från ort till ort.

Men det finns massor av hjälp i jakten på den bästa bensindealen. Nya smartphoneappar och nätsajter som pejlar av de billigaste bensin- och dieselpriserna växer upp som svampar ur jorden.

Bensin i mobilen

Bland apparna för iPhone finns betaltjänsten Bensinpriser och gratisprogrammet Tjekbensin, som båda samlar den senaste informationen om bensinpriser över hela landet –specifikt för varje mack. För Androidmobiler finns Bensinkollen, som också finns på nätet, och GasDroid, som täcker hela Skandinavien.

Macksurfa

På internet är det bensinpriser.nu och bensinpriser.se som dominerar, men sajterna har fått ökad konkurrens från liknande tjänster. Eftersom både apparnas och sajternas tillförlitlighet är beroende av att användarna själva rapporterar in dagspriser, så kan det vara värt att hålla koll på vilken sida eller app som uppdaterats senast. Och genom att själv rapportera in billiga priser hjälper du till att hålla sajterna aktuella.

"Riktiga män kör diesel"

Tomas Morin, 41, tankar den nyinköpta bilen för en långresa från Stockholm till Luleå. Han brukar köra dieseldrivet just för att det drar mindre - vilket märks på hans tröja, som stolt förkunnar att "riktiga män luktar diesel”.

– Har man tid att kolla priser så gör man det.

Om det blir via internet eller appar återstår att se.

FAKTA

Apparna och sajterna du behöver:

Appar för iPhone

• Bensinpriser (betaltjänst)

Tjekbensin (gratis)
 

Appar för Androidmobiler

• Bensinkollen (gratis)

• GasDroid, som täcker hela Skandinavien (gratis)
Internet

bensinkollen.com

bensinpriser.nu (wap.bensinpriser.nu)

bensinpriser.se

drivmedelspriser.se