Direktör varnas efter besök på porrfest

Tvingas byta tjänst, men får fortsätta representera region Skåne

Foto: Foto: PRIVAT
STRIPPAN DANSAR FÖR DIREKTÖREN Landstingsdirektören var på pr-resa för Region Skåne i Barcelona när han hamnade på en porrshow. Han följde med upp på scenen när strippan dansade. Där fortsatte hon showen och satte sig i knäet på honom. ”Det var så pinsamt. Man känner sig som en idiot ibland”, säger han.
NYHETER

Den landstingsanställde direktören var på porrfest under en kampanjresa för Region Skåne.

Nu varnas han och blir av med direktörstjänsten – men får fortsätta åka på pr-resor runt om i världen.

Aftonbladet avslöjade i juni att den landstingsanställde direktören gick på sexfest när han företrädde Region Skåne på den årliga mobilmässan i Barcelona i februari 2009.

Porrfest

Som festvärd stod porrjätten Private Media Group, ledd av svensken Berth Milton, tillsammans med konsultfirman som utvecklar företagets sextjänster i mobilen.

Direktören delade först ut visitkort med Region Skånes logotyp samtidigt som han blev allt mer berusad. Sedan gick upp på scenen för att få en "lap dance".

Själv har han sagt att han inte visste vad det var för typ av fest innan han gick dit och att han blev "uppsläpad" på scenen.

"Oacceptabelt och oförsvarligt"

Region Skåne har utrett händelsen och slår fast att bilden av organisationen skadats. Direktörens agerande beskrivs som oacceptabelt och oförsvarligt.

Nu får han en skriftlig varning och blir av med sin direktörstjänst.

– Vi ser allvarligt på detta. Festen fick en annan karaktär än vad han trodde när han gick dit, men när han insåg vart det barkade borde han ha gått därifrån, säger Stefan Johansson, vd för Regions Skånes helägda dotterbolag Invest in Skåne där mannen är anställd.

Mannen kommer nu att jobba med projekt och projektledning – och fortsätta representera Region Skåne på pr-resor världen runt.

– Det här är en duktig, seriös medarbetare och det här handlar om en engångsföreteelse. Han visar dåligt omdöme i den situationen, i övrigt sköter han sig och gör ett bra jobb, säger Stefan Johansson.

Vidtar åtgärder

Aftonbladets granskning av Region Skånes kampanjresor får också fler följder.

– Beslutssystemet ska bli tydligare. Man ska diskutera om den här resan är nödvändig, vilken uppgift de som reser har, klargöra syftet och vad som är en rimlig målsättning för den, säger regiondirektör Sören Olofsson.

Resorna ska också följas upp bättre efteråt.

Men Sören Olofsson tror inte att pr-resorna blir färre i framtiden.

– Jag utgår i från att resorna är välplanerade och hoppas att de resor som gjorts har varit så motiverade att de skulle ha gjorts även med det nya systemet.

FAKTA

Region Skåne skärper reglerna

Sveriges kommuner och regioner satsar mångmiljonbelopp för att resa världen runt och göra reklam för sig själva. Allt i syfte att locka företag att etablera sig hos dem.

I år lägger Region Skåne 105 miljoner kronor på att utveckla näringslivet. Pengar från skattebetalarna, staten och EU. Resorna kommer att gå till bland annat USA och Sydkorea.

Efter Aftonbladets granskning av kampanjresorna vidtar Region Skåne åtgärder:

Beslutssystemet blir tydligare

Genomgång av styrande dokument och policies

Uppförandekod för de anställda införs

I september ska arbetet vara klart.