Fortfarande oklart vad de anklagas för

Tidigare uppgifter tillbakavisade

Foto: privat
Kan ha torterats Martin Schibbye, 30 och Johan Persson, 29 kan ha blivit torterade av etiopisk polis tror en talesman för rebellrörelsen ONLF.
NYHETER

De svenska journalisterna som gripits i Etiopien är misstänkta för att ha planerat terroristaktiviteter. Det beskedet gav nyhetsbyrån AFP, och citerade etiopiska UD.

Men uppgifterna tillbakavisas nu.

– Vi har varit i kontakt med etiopiska UD och deras besked till oss är att uppgifterna är oriktiga. De tillbakavisar dem och säger att deras ärende är fortfarande under utredning, säger Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst.

Martin Schibbye och Johan Persson som suttit i etiopiskt förvar sedan 1 juli anklagas nu för terrorbrott.

Ännu har männen inte fått uppträda i domstol, och några exakta anklagelser mot dem har inte framförts. Och uppgiften om att de skulle ställas inför rätta misstänkta för terrorbrott ska enligt svenska UD inte stämma.

– Det finns inga sådana beslut fattade, säger Juhlin.

Hoppas på besök i morgon

Enligt Cecilia Juhlin finns det in nuläget inget besked om när det kan komma att riktas formella anklagelser mot de två journalisterna. Den information som UD fått är att utredningen fortfarande pågår.

– Vi driver på för att få ett nytt besök. Vi hoppas att vi i morgon ska få träffa dem, säger Cecilia Juhlin.

"Kan knappt kalla det rättssystem"

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, har besökt Etiopien flera gånger.

– Jag har sett en del fängelser och där vill man inte hamna. Jag vet knappt om man kan kalla det för rättssystem, sade han häromdagen till TT.

– Det är inget rättssamhälle.

Wallensteen konstaterade också att det är vanligt att personer som grips på förbjudna områden i konfliktfyllda länder anklagas för spioneri, vilket kan ge långa fängelsestraff.
Texten uppdateras