Gripna svenskar visas i tv

UD: Det är oroande

Några officiella anklagelser har inte riktats mot Martin Schibbye och Johan Persson. Men under torsdagen visades de upp i etiopisk tv - de första bilderna på svenskarna efter att de gripits.
NYHETER

Med lindade högerarmar visas Johan Persson och Martin Schibbye upp i etiopisk tv.

– Det är oroande, säger Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst.

Hon menar att tv-sändningen är problematisk.

De två männen har varit frihetsberövade i Etiopien sedan förra veckan. Då greps de efter att, tillsammans med rebeller, ha korsat gränsen från Somalia till provinsen Ogaden.

I måndags fick svenska ambassadören i Sverige, Jens Odlander, träffa dem. Martin Schibbye har också fått ringa sin fru. Men därefter har det varit tyst.

Motstridiga uppgifter

Det tidigare beskedet om att de skulle föras till huvudstaden Addis Abeba visade sig inte stämma.

– Det är klart att det är oroande och besvärligt. Men jag vill inte spekulera kring vad det kan innebära, säger Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst.

Under onsdagen kom också uppgifter från etiopiska myndigheter om att de var misstänkta för terroristbrott. Men det togs under kvällen tillbaka.

Visas skadade i tv

De första bilderna sedan Johan Persson och Martin Schibbye tillfångatagits visades under torsdagskvällen i etiopisk tv. Där ser man två trötta svenskar med förband om armarna.

– Jag tycker att det är lite problematiskt att folk man håller frihetsberövade, som man inte presenterat några anklagelser mot, presenteras på det här sättet, säger Cecilia Juhlin.

Hoppas på möte på torsdag

På torsdag hoppas man att personal från svenska ambassaden i landet ska få träffa dem.

– Vi framhärdar i alla våra kontakter att vi förutsätter att de får all vård de behöver, säger Cecilia Juhlin.

– Vi vill helst träffa dem själva och går fortfarande på det intryck om hur de mådde när vi träffade dem i måndags. Att få andras beskrivningar känns inte säkert.

ARTIKELN HANDLAR OM