Sköterskor säger upp sig i protest

"Lönen är för låg"

Foto: SCANPIX
”Lönesättningen är inte relevant utifrån kunskap” 25 sköterskor har valt att sgäa up sig från Akademiska sjukhuset i Uppsala på grund av det rådande löneläget.
NYHETER

Det är kaos på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

25 sjuksköterskor - en tredjedel av arbetsstyrkan – har sagt upp sig.

Anledning: Det dåliga löneläget.

De 25 sjuksköterskorna sa upp sig i onsdags, skriver Uppsala Nya Tidning.

Ingen av dem har velat lämnat några kommentarer, men enligt Vårdförbundet som representerar sjuksköterskorna är det löneläget som upprör.

Försöker lösa situationen

Landstinget har givit de anställda ett lönepåslag på 1,35 procent i årets avtalsrörelse, uppger UNT. Men lönen sätts individuellt och vissa har fått betydligt lägre än så.

– De känner inte att lönesättningen är relevant utifrån den specialistkunskap inom exempelvis anestesi, ambulanssjukvård eller intensivvård som de har, säger Gun-Britt Lindkvist på Vårdförbundet, som representerar sjuksköterskorna till UNT.

Sjukhuset gör nu allt de kan för att lösa situationen.

"Katastrof"

Sjuksköterskorna har tre månaders uppsägning, men går det så långt att de slutar kan det innebära en katastrof för sjukhuset, säger Gun-Britt Lindkvist.

Den tillfälliga sjukhusdirektören Karin Norlén är mycket bekymrad över situationen och säger att parterna för en dialog med varandra.

– Det är naturligtvis inte alls bra. Men det påverkar inte i dagsläget. Sköterskorna har ju tre månaders uppsägning. Mer kan jag inte säga just nu.