Tidning misstänks ha hackat änkors telefoner

Foto: AP
David Cameron fördömer News of the Worlds hackningsmetoder.
NYHETER

Politiker, medborgare och anhöriga häpnar och upprörs över nya avslöjanden i News of the World-skandalen.

Den brittiska tidningen anklagas nu för att ha hackat sig in i mobiltelefoner tillhörande änkor till brittiska soldater som dött i Irak.

Tidningen misstänks redan ha hackat sig in på telefoner tillhörande kändisar, terroroffer och en mördad flicka.

Foto: AP

– Om detta är sant tänker jag aldrig köpa tidningen igen. De måste ställas inför rätta och de måste betala för detta, säger Rose Gentle, mamma till en dödad soldat.

Britterna rasar efter nya avslöjanden om telefoner som hackats av reportrar eller inhyrda detektiver på tidningen News of the World. Telefonnummer som går till anhöriga till soldater som dött i Irak har enligt tidningen The Daily Telegraph, hittats i privatdektektiven Glenn Mulcaires akt. Glen Mulcain arbetar för tidningen och misstänks sedan tidigare ligga bakom en rad telefonhackningar. Efter att han gripits av polis med mängder av anteckningar och nedskrivna telefonnummer har brittisk polis på allvar börjat nysta i historien.

"Det är vidrigt"

Premiärminister David Cameron har reagerat kraftigt på avslöjandena och har i ett tal lovat att tillsätta en utredning.

Hur pass omfattande telefon- och dataintrången är vet ingen i nuläget. Brittiska medier har de senaste dagarna bland annat avslöjat att släktingar till offer som dödades i terrorattacken i Londons tunnelbana 2005 har fått sina telefoner hackade. Tidningarna har också avslöjat telefonintrång till anhöriga till kända mordoffer, bland annat en liten flicka.

– Vi talar nu inte längre om politiker och kändisar, vi talar om mordoffer och terroroffer som fått sina telefoner hackade. Det är helt vidrigt, sade David Cameron enligt BBC.

Tusentals kändisar hackades

News of the World räknas som den mest sålda tidningen i Storbritannien. Skandalen med telefonhackningar har sina rötter i tidningens kamp att bräcka sina konkurrenter med nyheter om den brittiska kungafamiljen. Redan 2005 slog företrädare för kungafamiljen larm om att någon hackat sig in och avlyssnat röstmeddelanden på hovanställdas telefoner. Tidningens hovreporter dömdes 2007 till fängelse för intrånget. Senare avslöjades det att tusentals kändisar, popstjärnor, skådespelare och idrottare också blivit hackade.