Brist på kräftor i augusti

Foto: KATRIN JAKOBSEN
NYHETER

Årets stora slörp- och smaskfest är här.

Men det ser dystert ut inför kräftpremiären i augusti.

– Torkan i Kina har förstört helt och hållet så det kommer att bli en brist, säger Kjell Östman, vd för Lobster Seafood.

Festbordet riskerar att gapa tomt när kräftfesten sätter igång. Huvudnumret har nämligen reducerats efter den långvariga torkan i Kina.

På företaget Pandalus får man normalt 1 000 ton kräftor per år från Kina. Men i år blir det bara 250–300 ton som importeras, enligt vd:n Peter Arvidsson.

Fjolårets kräftor

För att rädda situationen tar importörerna till det lager av kräftor som finns kvar från förra året.

– Vi täcker upp med det vi har i lager men kommer ändå att få en brist på ungefär 400 ton kräftor i år. Det har inte varit så här torrt i Kina på 50 år, kräftorna gräver ner sig i dyn. Sedan regnade det rejält i en vecka, men man får inte kräftor bara för att det regnar, säger Arvidsson.

I Kina har priset på kräftor stigit till det dubbla. Enligt importörerna kommer svenskarna att se en prishöjning på ungefär 15–20 procent i år. Men nästa år befaras höjningar på över 50 procent.

Stor brist

Och då kan situationen bli ännu värre.

– Förmodligen riskerar vi att se en stor brist nästa år och framför allt en kraftig höjning av priset, säger Kjell Östman.

Men det finns ändå en ljusning för alla kräftfantaster. Både Pandalus och Lobster Seafood hoppas att tillförseln i augusti kommer att vara ganska jämn till butikerna. Peter Arvidsson jämför med situationen för sex år sedan då EU stoppade all import av kräftor från Kina.

– Då fanns det ändå kräftor över efter säsongen. Jag tror att marknaden kommer att anpassa sig och att vi ser färre annonser, så kräftorna borde räcka, säger han.

FAKTA

En omtyckt delikatess

Svensken äter i genomsnitt ett halvt kilo kräftor per år.

Det finns två arter av kräftor i Sverige, den inhemska flodkräftan och den importerade signalkräftan som kommer från Nordamerika. Signalkräftan bär på kräftpesten som är dödlig för flodkräftan. Forskarna uppskattar att 95 procent av det ursprungliga beståndet av flodkräfta försvunnit.

De kräftor vi köper i affären kommer främst från Kina, Turkiet och Spanien. Kinesiska kräftor dominerar. Det finns även svenska kräftor som fångas i insjöar.

Kräftorna avlivas genom att man släpper dem i kokande vattnet med huvudet före. Vattnet bör hela tiden hållas kokande för att bespara dem eventuella plågor. Man bör heller inte ha för många kräftor i en gryta eftersom vattentemperaturen då sjunker hastigt.
 

Källa: Fiskeriverket (TT)

TT