Kränkande undersköterskor tillbaka på äldreboende

NYHETER

Förolämpningar, nyp och spyor nedtryckta i halsen på en boende på ett äldrehem var inte tillräckligt för att få sparken. Nu är de två undersköterskor som i mars anmäldes för trakasserier i Norrköping tillbaka i tjänst - på samma arbetsplats som tidigare.

På kommunen höjs upprörda röster om beslutet.

Personal som nyps, smiskar, förolämpar och trycker tillbaka spyor i munnen på en illamående gamling. Två sköterskors fysiska och psykiska övergrepp på några av de boende på äldreboendet i Sandbyhov fick till slut kollegorna att slå larm.

Avstängning

På bara två dagar fick områdeschefen Eva Abrahamsson ta emot fem anmälningar mot två av medarbetarna på två separata enheter på Sandbyhov. Trakasserierna Lex Sarah-anmäldes - men resulterade bara i en varning och en kort tids avstängning.

Anmälningarna vittnade bland annat om hur en sköterska nöp och klappade till en boende hårt på stjärten och tvingade in en knytnäve i en kvinnas mun. En annan sköterska tryckte in spyor i munnen på en boende som kräkts.

"Förfärligt"

Båda sköterskorna stängdes omedelbart av, men i dag är de tillbaka på sina avdelningar på Sandbyhov. Övergrepp inom vården leder nämligen inte automatiskt till avsked.

En skriftlig varning samt utbildning och rehabilitering räckte för Norrköpings kommuns personalkontor. Men på kommunen råder stor oenighet om beslutets riktighet.

– Det är förfärligt att det ska vara lättare att kränka så sköra personer som gamla människor än att begå ekonomisk brottslighet. Jag är inte nöjd med beslutet, detta är inte sista ordet, sade Kerstin Hildebrandt, kommunalråd i Norrköping.

Inbyggd övervakning

Resonemanget bakom beslutet har varit att det är säkrare att ha sköterskorna på en avdelning där deras historia redan är känd.

– Det blir en inbyggd övervakning i beslutet. Jag vill påstå att dessa två aldrig kommer att bete sig på liknande sätt igen, sade områdeschef Teresa Påhlsson.

Enligt Maria Lind, enhetschef för Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov, säger att övergrepp inom äldrevården är ett omfattande problem.

– I utredningen av Lex Sarah-fallen framkom att flera i personalen sett saker på andra ställen de jobbat. Men de har antingen inte vågat anmäla eller inte fått gehör från cheferna, sade Maria Lind.

ARTIKELN HANDLAR OM