Präst skickades hem efter blöt natt

NYHETER

Som själavårdande uppdrag gick en präst på krogen och drack sig full.

Fyllan gillades inte av försvaret som skickade hem honom från hans internationella uppdrag på Sicilien.

– Egentligen var det en piss i Nilen, säger prästen till TV4.

Prästen befinner sig återigen i Sverige men ingick fram till i juni i den svenska flyginsatsstyrkan som är stationerad på Sicilien. En kväll gick han och några militärer ut på krogen, enligt prästen var det en del i ett "själavårdande uppdrag".

– Så blev det efterfest och man kan nog säga att vi drack något över gränsen, säger han till TV4.

"Försvaret överreagerade"

Att det gick över gränsen tyckte även försvaret som skickade tillbaka honom till Sverige. Själv tycker han det är en överreaktion och menar att kritiken främst beror på att han behöll uniformen på under krogkvällen. En militärchef som också deltog kom dessutom undan med en skriftlig varning.

– Det är på grund av mitt yrke det blev så. Man har gjort en jättegrej av något som egentligen var en piss i Nilen, säger han.


Stiftet avvaktar utredning

På Skaraborg stift tar man än så länge det hela med ro. Prästens beteende var uppe på domkapitlets överläggningar i juni. Men eftersom det är försvaret som skickat hem honom väljer stiftet att avvakta på försvarsmaktens egna utredning.

– Domkapitlet ska se till så att prästerna följer sina vigningslöften och att de inte har ett brottsligt leverne. Innan vi fått besked från försvaret om vad som ligger bakom har vi ingen möjlighet att göra något. Men vi ska ha nya överläggningar i augusti, säger Andreas Fagrell, jurist vid Skara stift.

Prästen är sedan tidigare tjänstledig under året.