Så enkelt avlyssnar de ditt mobilsvar

NYHETER

Genom en tjänst på internet kan vem som helst avlyssna ditt mobilsvar.

Mobiloperatörerna har känt till problemet – men inte att det var så enkelt.

– Vi gör allt vi kan för att förbättra skyddet nu, säger Erik Hörnfeldt på Tre.

En av sajterna som erbjuder tjänsten.

Den brittiska tabloiden News of the World anlitade en privatdetektiv som hackade sig in i mängder av kändisars mobiler. Nu läggs tidningen ner efter skandalen.

Men vad många inte känner till är hur enkelt det är att avlyssna ditt mobilsvar.

Det finns flera sidor på internet, där du genom några snabba klick, kan ta dig in och lyssna av andras privata meddelanden.

SVT Rapport uppmärksammade problemet.

– Vi trodde inte att det var så enkelt, jag har pratat med vår säkerhetsansvarig och vad vi vet så är det ingen kund som har drabbats på Tre, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på mobiloperatören Tre.

Så enkelt är det

Aftonbladet har testat tjänsten. Vi går in på en sida som erbjuder fejkade telefonnummer. Efter att betalat med ett kontokort kan vi lyssna av andras mobilsvar enkelt. Utan att ange någon kod.

Nu kan vi ringa upp till mobilsvar genom att göra en kopia av numret till den mobil som är kopplat till tjänsten – och lyssna av alla meddelanden till telefonen.

– Mobilsvaren ligger på en server, och om man ringer med sin egen mobil känner servern igen dig. Ringer du från en annan mobil måste du ange kod. Vi kände till att det fanns en marknad för att fejka telefonnummer, men inte att det användes så här för att avlyssna mobiler, säger Erik Hörnfeldt.

"Tänk på vad du säger"

Sedan skandalen med News of the World briserade har de fyra stora operatörerna i Sverige,

Telia, Tele2, Tre och TeliaSonera, haft ett krismöte där problemet har diskuterats.

– Vi har pratat med de andra operatörerna om hur säkerheten ser ut. Vi tror inte att det är något problem hittills, men kan ju bli det när det nu blir uppmärksammat, säger Erik Hörnfeldt.

– Nu kommer vi göra allt vi kan för att förbättra säkerheten så snabbt som möjligt. Det är en fråga som är uppe i koncernledningen.

Att avlyssna andras mobilsvar är olagligt och straffbart. SÄPO har till och med rekommenderat politiker och statsråden att inte använda sig av röstsvar.

– Tänk på vad du lämnar för meddelanden är rådet, säger Erik Hörnfeldt.

ARTIKELN HANDLAR OM