Iskalla kuppen – promenerar ut med en Picasso

Bad taxin att vänta under miljonstölden

Foto: Foto: AP
MILJONTJUVEN Tjuven syns här på en bild från en övervakningskamera. Utan någon synbar stress går han ut med tavlan under armen.
NYHETER

LONDON. Tjuven tog taxi till konstgalleriet.

Där plockade han ner tavlan från väggen – en Picasso värd 1,3 miljoner kronor.

Sen försvann han i samma taxi som ombetts att vänta ute på gatan.

Foto: Foto: AP
Den stulna tavlan, ”Tête de Femme”.

Den fräcka kuppen ägde rum i tisdags morse på Weinstein Gallery i San Francisco, skriver Independent. Picasso-skissen, ”Tête de Femme”, hängde nära entrén till galleriet när mannen besökte utställningen.

Svårsåld tavla

Han kom i taxi som han uppenbarligen bett vänta på honom på gatan utanför. Enligt polisens signalement var han mellan 32 och 35 år gammal, klädd i svart kavaj, vit skjorta och, i enlighet med sommarens manliga modetrend, barfota i sina loafers.

Ingen av galleriets besökare tycks ha reagerat när han lyfte ner tavlan från väggen och tog den under armen.

Övervakningskameror har fångat honom på bild när han lugnt strosar ut till den väntande taxin. Men polisen tror att det blir svårt att sälja den A4-stora tavlan som värderas till omkring 1,3 miljoner kronor.

– Vi hoppas att allmänheten känner igen verket om de ser någon gå runt med den eller försöker sälja den, säger en polistalesman till San Francisco Chronicle.

– Vi vet inte om det var planerat eller om den här killen tog tillfället i akt.

”Väldigt upprörande”

Galleriets ägare Rowland Weinstein chockades av stölden och ska nu se över säkerhetsarrangemangen men säger samtidigt:

– De flesta gallerier som visar konst av den här kalibern hänger den inte på gatunivå. Det är väldigt upprörande för mitt mål är att låta sådana här konstverk vara tillgängliga för allmänheten och då finns det alltid en risk.