”Vi kommer att leta under alla stenar”

David Cameron lovar att utreda News of the Worlds arbetsmetoder

NYHETER

News of the World-skandalen och hela pressens arbetsmetoder ska utredas av en oberoende kommission.

Det lovade premiärminister David Cameron under en presskonferens på fredagen.

– Vi kommer leta under alla stenar för att få fram sanningen, sade han.

Premiärminister David Cameron höll under fredagsförmiddagen en presskonferens på Downing street om News of the World-skandalen. Premiärministern fick flera frågor om hans relation med Andy Coulson, före detta redaktör på News of the World som senare blev premiärministerns informationschef. Hur kunde han överhuvudtaget anställas efter den fösta skandalen på tidningen?

– Jag gav honom en andra chans men det fungerade inte och han tvingades avgå. Folk kommer döma mig för det här, men det var mitt beslut, sade David Cameron.

– Folket får bestämma och komma med egna slutsatser om det var det rätt eller fel av mig att anställa honom.

Allt kommer utredas

David Cameron sade att skandalen har chockat hela nationen. Det handlar inte bara om några journalister eller om pressen utan även om polisarbete och hur politiker förhåller sig till pressen.

David Cameron ska nu att tillsätta en oberoende utredning. Utredingen ska dels granska polisen, men även pressen och politiker. Utredningen kommer hållas av ett stort antal poliser och David Cameron betonade att den kommer skötas av en helt färsk organisation, ingen av de poliser som tidigare har utrett skandalerna finns längre med.

– Jag vill att alla ska förstå, allt som inträffat kommer att utredas. Vittnen kommer höras och vi kommer lyfta på alla stenar, sade han.

En väckarklocka

David Cameron kallade avslöjandena och följderna de har fått en väckarklocka. Hela relationen mellan politiker, press och polis måste förändras och Storbritannien behöver ett nytt system för att förhindra att något liknande händer igen. Han gav också en känga åt polisen, som enligt honom misslyckades med utredningen om skandalerna 2006.

– Men nu handlar inte bara om kändisar och politiker. De anhöriga som har lidit mest efter att ha förlorat någon har fått lida igen, på ett fruktansvärt sätt. Hela nationen känner med dem. Därför är det viktigt att vi gör något. Varför fungerar inte relationen mellan politiker och press? Varför fungerar inte polisens jobb? Det ska vi gå till botten med.

David Cameron fick frågan vad han anser om att Englands största tidning nu går i graven.

– Det är inte mitt beslut att ha åsikter om vilka tidningar som ska finnas eller inte. Tidningen är inte problemet, det är hur de jobbar i praktiken. Vi måste se till att det sker på lagliga grunder. Mitt jobb är att sätta upp regler och se till att det inte händer igen.