101-årig kvinna misshandlades på äldreboende

”Vi visste inte om vi skulle tro på mormor när hon viskade att han blev illa behandlad”

NYHETER

Sofias 101-åriga, dementa mormor fick en knytnäve intryckt i munnen av den undersköterska som vårdade henne på äldreboendet. Men familjen fick inte veta något förrän tre månader senare.

Nu anmäler familjen händelsen.

– Det är en skandal att man inte får sparken när man ger sig på någon psykiskt och fysiskt. Hon är dement, det betyder inte att hon inte har känslor.

Foto: Ylva Mossing
Sofia Björkman.

Det var i slutet av februari som en kollega såg hur undersköterskan tryckte den 101-åriga kvinnan hårt på näsan. När hon protesterade tvingade undersköterskan in hennes knytnäve i munnen. Lex Sarah-anmälningen ledde då bara till en avstängning på drygt två veckor och en skriftlig varning.

I nio år har Sandbyhov varit Sofias mormors hem. I nio år har också den anmälda undersköterskan varit fast anställd på boendet. Så här i efterhand undrar Sofia om familjen borde reagerat.

– Vid ett tillfälle så viskade mormor till mamma att de behandlade henne illa. Men eftersom hon är dement visste vi inte om vi skulle tro på det. Vi är ju inte misstänksamma av oss, men nu undrar man ju vad som kan ha hänt och hur ofta.

Visste ingenting

Under hela tiden Lex Sarah-utredningen pågick var familjen ovetandes om att något hade hänt. Inte förrän den 8 juni fick de ett samtal från mormors boende. Då hade undersköterskan redan varit tillbaka i tjänst i dryga två månader  på samma avdelning som tidigare.

Sofias mormor är för skröplig för att flyttas och familjen har inte haft något annat val än att låta henne vara kvar på Sandbyhov.

– Det känns obehagligt och skandalöst att undersköterskan har fått stanna kvar! Det är en sak att glömma något när man är trött, men att avsiktligt gå till angrepp mot en person som bara ligger där som en grönsak och knappast kan ha gjort något för att provocera, säger Sofia.

I tisdags samlades familjen för att fira mormors 101-årsdag - men också för att diskutera hur man skulle gå vidare med det som hänt. Familjen är upprörd över att det tagit Sandbyhov så lång tid att berätta om kränkningarna mot hennes mormor och nu vill man polisanmäla de ansvariga.

– Vi borde ha blivit informerade långt innan. Då hade vi kunnat polisanmäla det här mycket tidigare.

Känslan hon själv får är att det kan ha handlat om att personalen på äldreboendet velat hålla ryggen fri. I samma kommun framkom nyligen att ett flertal förståndshandikappade utsatts för sexuellt utnyttjande utan att familjerna informerats.

”Väntade på information”

På kommunen och Sandbyhov säger man att man velat vänta tills utredningen avslutats eftersom det kunde ha dykt upp mer information.

– Det fanns aldrig en tvekan om att vi skulle informera de anhöriga, men utredningen tog sån tid eftersom det handlade om fem fall, säger Maria Lind.

Det slutgiltiga beslutet om när de anhöriga skulle kontaktas togs av Eva Abrahamsson, Maria Linds chef och områdeschef på kommunens vård- och omsorgskontor. Men trots upprepade förfrågningar via kollegor har Eva Abrahamsson nekat till att svara på frågor från Aftonbladet – hon är nämligen på semester.

– Jag tycker att det är ett väldigt oproffsigt bemötande, säger Sofia Björkman som själv jobbar på Socialtjänsten i Vallentuna.

Men under fredagseftermiddagen kom plötsligt ett nytt beslut om att de två undersköterskorna stängts av igen, i väntan på en ny utredning av ärendet.  Beslutet kommer efter att ett fyrtiotal personer med anhöriga på äldreboendet under dagen kontaktat kommunen.

– De säger att de inte längre har förtroende för äldreboendet och inte vill ha kvar sina anhöriga där. Så vi har fått omvärdera beslutet. Det viktigaste är att det finns ett förtroende, bekräftar Johanna Norrbom, förhandlingschef på Norrköpings kommun.

Välkomnar polisanmälan

På Sandbyhov välkomnas både beslutet och en eventuell polisanmälan.

- Det känns som om det kommer att bli lugnt på enheten nu. Det blir en tryggare tillvaro för både boende, anhöriga och personal. Det är familjens beslut om de vill polisanmäla händelsen, men vi välkomnar det också, säger Maria Lind, enhetschef på Sandbyhov.

Däremot är Maria Lind besviken på hur de känner att resten av personalen skuldbelagts av media och allmänhet.

– Vi anmälde händelserna och så får vi skit för det. Jag har fått hatbrev från hela Sverige trots att jag tog det på allvar och anmälde. Det här är inte Skräckens hus.

I dag mår Sofias mormor bättre och aptiten har återvänt.