Serieskytt kan ligga bakom fler dåd

NYHETER

Peter Mangs, som misstänks för att ha beskjutit flera personer i Malmö kan komma att bli delgiven misstanke för fler brott. Den stora genomgången av ouppklarade skottlossningar i Malmö från 2002 och framåt är så gott som klar.

– Det finns en möjlighet att han kommer att delges fler misstankar, vi får diskutera det med åklagaren, säger Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalen i Skåne, till TT.

Peter Mangs

Utredarna har gått igenom uppemot 50 skottlossningar och hittat bevisning i några av dessa fall som pekar mot att Mangs låg bakom, men Sjöholm är osäker på om bevisen är tillräckliga för att han ska delges misstanke även i dessa fall.

”Han är bara tyst”

Hittills är 39-åringen häktad för tre mord och tio mordförsök och delgiven misstanke om ytterligare fyra skjutningar.

Mangs sitter häktad sedan i november förra året. Mordmisstankarna gäller en 20-årig kvinna som sköts till döds i oktober 2009, samt en 66-årig och en 23-årig man, som 2003 med drygt en månads mellanrum sköts ihjäl i anslutning till sina bostäder på samma gata i Malmö.

Sedan en tid tillbaka vill han inte medverka i polisförhör. Vid flera försök till förhör har han valt att tiga, uppger Sjöholm:

– Han är bara tyst. Men det är en misstänkts rättighet att tiga, så det säger vi inget om.

Lång rättegång väntar

Sjöholm vill inte berätta om Peter Mangs tidigare gjort några medgivanden, utan hänvisar till att yppandeförbud råder.

Åtal kan väntas någon gång under hösten. Sjöholm räknar med att det kommer att ta lång tid, kanske två månader, för 39-åringens försvarsadvokater att ta del av utredningen.

Han kan inte sia om hur lång rättegången sedan blir.

– Den kommer att bli utspridd över månader. Problemet här blir volymen, att presentera utredningen på ett överskådligt sätt, säger han.

TT